В Ужгороді планують відкрити Почесне Консульство Польщі, а на Закарпатті – пункт пропуску

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Закарпатська облрада підпише угоду про співпрацю з Підкарпатським воєводством Польської республіки

Делегація Закарпатської облради з робочим візитом перебуває у місті Жешів Підкарпатського воєводства Республіки Польща.

Голова обласної ради Володимир Чубірко та маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортил обговорюють ряд напрямків гуманітарної та транскордонної співпраці. Володимир Чубірко назвав польську республіку не лише добрим сусідом, який на ділі допомагає Україні, але й адвокатом нашої держави у Євросоюзі.

“Ваша допомога справді вагома, адже саме Польща прийняла найбільше наших співвітчизників, це кілька мільйонів українців, які тікали від війни. Я знаю, що у вас їх називають не біженцями, а гостями. Мені відомо, що прості поляки приймали наших співвітчизників просто у своїх домівках і це дуже приємно усвідомлювати: що позиція Польщі щодо України така ж, як і позиція польського народу. Окремо вдячні Підкарпатському воєводству, яке у березні цього року надіслало у Закарпатську область для потреб переселенців близько 20 тон гуманітарних вантажів (продукти харчування та гігієнічні засоби).

Відтак керівники прикордонних регіонів України й Польщі обговорили можливості гуманітарної співпраці у таких напрямках, як забезпечення внутрішньо переселених осіб, яких у краї нараховується понад 300 тисяч, житлом аби отримати можливість відселити їх із навчальних закладів, де з осені повинен розпочатися навчальний процес.

Як варіанти вирішення цього питання голова облради назвав встановлення модульних будинків, які, власне можуть виготовляти і деякі переселені на Закарпаття підприємства. Інший шлях – ремонт діючих пристосованих до житла наших комунальних приміщень: гуртожитків, дитячих будинків, санаторіїв тощо.

Після війни ж ці всі споруди зможуть бути використані за призначенням. Інший напрямок – медична реабілітація військових, які перебувають на лікуванні у Закарпатті. У цьому напрямку стане у пригоді грантова та будь-яка інша підтримка, насамперед, для обласного військового госпіталю, де є потреба у спеціальному медичному обладнанні. Обговорено також спільні проекти у рамках програми «Польща – Україна» на 2021-2027 роки.

Окрему увагу делегація Закарпатської облради зосередила на можливості відкриття Почесного Консульства Польщі в Ужгороді, як установи, що допоможе піднести на вищий рівень співпраці між сусідніми регіонами та країнами загалом. У напрямку покращення транскордонної співпраці обговорено і проект облаштування на українсько -польському кордоні пункту пропуску Лубня-Волосате. Як мешканцям Закарпаття, так і жителям Підкарпатського і Люблінського воєводств Польщі необхідно долати великі відстані під час поїздок чи з метою ведення бізнесу, чи в туристичних цілях.

На сьогодні Шенгенські норми розташування прикордонної інфраструктури передбачають наявність пунктів пропуску на відстані максимум 25-30 км один від одного. Натомість відстань до найближчого КПП, розташованого у Львівській області – МАПП “Смільниця” становить 120 км. Відкриття пункту пропуску «Лубня-Волосате» також важливе і з точки зору розвитку туризму та дотримання сучасного курсу Європейського Союзу у напрямку «Зеленої Європи».Результатом зустрічі стали домовленості про підписання двосторонньої угоди про співпрацю Карпатського воєводства та Закарпатської обласної ради в Ужгороді та пропозиція укласти відповідні угоди між окремими громадами Закарпаття та громадами того ж воєводства.

Разом з головою облради у зустрічі беруть участь керуюча справами облради Мирослава Ливч, депутат Ярослав Шукаль та заступник начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків апарату облради Уляна Гурчумелія. Підкарпатське воєводство у ході візиту окрім маршалека представляють Єжи Циприш, заступник голови Сейміку, Розалія Мазур, заступник директора канцелярії правління, Павел Вайс, директор департаменту регіонального розвитку, Юстина Рог з відділу міжнародного співробітництва та Аліція-Войчік-Маєвська, керівник філії програми «Польща-Україна-Білорусь» у Жешуві та Генконсул Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич.

ЗакарпатПост