лавров хоче домогтися від Африки підтримки війни проти України і звинувачує Захід

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розпочав турне африканськими країнами для того, щоб заручитися підтримкою війни в Україні, яку Росія веде вже п’ять місяців.

дай оголошення або рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення дзвони • 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово дзвони • 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Єгипет – перша країна цієї короткої дипломатичної подорожі. Далі Сергій Лавров має намір відвідати Ефіопію, Уганду та Республіку Конго, пише ВВС.Україна

У статті, опублікованій місцевими газетами напередодні цього турне, Лавров заявив, що Росія завжди “щиро підтримувала африканців у боротьбі за свободу від колоніального ярма”. Він також додав, що Москва цінує “збалансовану позицію” африканців щодо України.

Під час голосування в Генеральній Асамблеї ООН 2 березня лише 28 з 54 африканських держав підтримали резолюцію із засудженням вторгнення Росії в Україну. Інші або утрималися, або не були присутніми на засіданні. Втім, лише Еритрея голосувала проти резолюції.

Совместная пресс-конференция Лаврова и Шукри
Підпис до фото,Лавров хоче переконати Африку підтримати Росію

У Каїрі Лавров провів переговори зі своїм єгипетським колегою Самехом Шукрі. На спільній пресконференції після закінчення переговорів Шукрі заявив, що Єгипет наголошує на необхідності якнайшвидшого вирішення “української кризи”, яка сильно вплинула на всесвітню продовольчу безпеку та ціни на енергоносії та порушила налагоджені ланцюжки поставок.

Лавров заявив, що у двосторонніх відносинах між Єгиптом і Росією спостерігається плідний розвиток, вказав на збільшення товарообігу між двома країнами на чотири мільярди доларів, тобто на 5% у порівнянні з минулим роком.

Єгипет має значні зв’язки з Росією, яка постачає йому пшеницю, зброю та – до початку війни в Україні – велику кількість туристів.

Однак головною турботою Єгипту та інших африканських країн є нестача зерна.

За даними Африканського банку розвитку, Україна та Росія зазвичай постачають на континент понад 40% пшениці. При цьому Єгипет є найбільшим у світі покупцем української пшениці: у 2019 році він імпортував 3,62 мільйона тонн – більше за будь-яку іншу країну.

Однак Сергій Лавров у статті, яка передує його візиту, відкинув звинувачення у тому, що Росія “експортує голод”, звинуватив західну пропаганду.

Він додав, що західні санкції, запроваджені проти Росії, збільшили “негативні тенденції” на міжнародному ринку продовольства, пов’язані з пандемією коронавірусу.

Міністр закордонних справ Росії вказав на намір своєї країни виконати угоду про експорт зерна з українських портів, підписану в Стамбулі, і заявив, що Захід повинен зняти санкції з компаній, які експортують продовольство з Росії, і розблокувати експорт російської пшениці.

Цю заяву можна сприймати з певним скепсисом з огляду на те, що Росія визнала факт обстрілу одеського порту, в якому накопичилися великі запаси експортної пшениці, вже після підписання стамбульської угоди.

До того ж Мінфін США заперечує існування санкцій проти російської аграрної продукції, не лише щодо зерна, але й добрив і сільгосптехніки. Євросоюз у липні оголосив, що планує послабити деякі санкції проти російських банків, щоб полегшити торгівлю російськими харчами. Санкцій щодо російської аграрної продукції в ЄС теж не запроваджували, але в країн Африки могли виникнути труднощі з оплатою сільгосптоварів саме через санкції, запроваджені проти російських банків.

При цьому Лавров на спільній прес-конференції додав, що в тому, що стосується домовленості про вивезення української пшениці, Росія “не має жодних упереджень від того, щоб відновити переговори щодо ширшого кола питань, але справа залежить не від нас”.

Лавров
Підпис до фото,У виступі перед представниками Ліги арабських держав Лавров заявив, що Росія допомагатиме повалити “антинародний та антиісторичний режим в Україні”

Пізніше у виступі перед постійними представниками Ліги арабських держав у Каїрі Лавров піддав критиці Україну: “Нам шкода український народ, який заслуговує на краще. Нам шкода українську історію, яка руйнується у нас на очах, і нам шкода тих, хто піддався державній пропаганді київського режиму і тих, хто його підтримує, націленої на те, щоб Україна стала вічним ворогом Росії…”

“Російський та український народ продовжать жити разом. Ми обов’язково допоможемо українському народу позбутися режиму, абсолютно антинародного та антиісторичного”, – наголосив Лавров.

У цьому, за його словами, українців заохочують їхні “західні куратори”, серед яких він назвав Лондон, Вашингтон, ЄС та НАТО.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк у відповідь заявив, що у російського міністра закордонних справ розвинулася “класична російська шизофренія”.

“Сьогоднішні заяви Лаврова на зустрічі з представниками країн – членів Ліги арабських держав – добре нагадування про те, чому не варто влітку пересуватися під сонцем без головного убору. Класична російська шизофренія: вранці заявляєш, що Москва прагне переговорів, а вже ввечері – що твоя мета – “позбутися антинародного київського режиму”, – відзначив він.

За словами Подоляка, Лавров представляє “країну-варвара”, яка без жодних причин вдерлася на чужу територію та максимально жорстоко вбиває українців.

Подоляк додав, що чинну українську владу обрали на чесних, конкурентних та демократичних виборах, але для російської еліти такі слова є незнайомими.

ЗакарпатПост