До УжНУ подали вже 1200 заяв. Особливі пільги мають не медалісти, не 200-бальники, а переселенці

До Ужгородського національного університету станом на 4 серпня подали 1200 заяв на вступ. Про це Суспільному розповіла заступниця відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Іванна Стерчо.

дай оголошення, рекламу, повідомлення, вакансії, звіти в газету Закарпатські ОГОлошення • дзвони: 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • дзвони: 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

За її словами, серед абітурієнтів багато внутрішніх переселенців. Які вони мають пільги і як подати заяву на вступ — дізнавалося Суспільне.

Електронну заяву у кабінеті вступника подає вимушений переселенець з Донецької області Денис Євсєєв. “Я створив кабінет вступника, для того, щоб подати заяву на вступ в університет, а потім приймальна комісія її розглянула та винесла вирок: вступив я чи ні. Я обрав факультет програмної інженерії, спеціальність: програмування та розвиток програм. Ця професія дуже пов’язана з нашим майбутнім, і можна зробити внесок не лише для країни, а й світу: зробити якусь програму важливу для людей та поліпшити життя. Я переїхав сюди у березні з Донецької області Покровського району”, — розповів абітурієнт.

Батько Дениса Анатолій Євсєєв каже: “Це 10 км від Мар’янки, тому там дуже небезпечно і нема майбутнього у цей час, щоб дитина розвивалася. І ми приїхали сюди, щоб дати майбутнє дитині. Він непогано закінчив школу, коефіцієнт 9,8 бала був у навчанні”.

Валерія Коваленко до Ужгорода переїхала з міста Рубіжне Луганської області. В УжНУ обрала факультет “Туризму та міжнародних комунікацій”. “Туризм — це для мене така можливість і світ побачити, і якось комунікувати з іншою культурою, або розвивати нашу. Я йду на індивідуальну співбесіду. На ній у мене більше можливостей потрапити на бюджетне місце через те, що я знаходилася в окупації і не встигла зареєструватися на першу сесію МНТ”, — розповіла вступниця.

Заяви на вступ абітурієнти надають з 29 липня до 23 серпня, розповіла заступниця відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Іванна Стерчо. За її словами, абітурієнти, які мають спеціальні умови вступу, заяви мають надати до 8 серпня.

“Це діти учасників бойових дій, це діти-сироти або діти позбавлені батьківського піклування, це внутрішньо переміщені особи. Цього року додалася в нас спеціальна умова вступу — це діти з особливо небезпечних територій. Якщо вони підтверджують місце реєстрації на особливо небезпечних територіях, ми це перевіряємо, і якщо воно входить, то ми їм реєструємо картку пільг, і вони проходять за квотою”, — пояснила заступниця.

За словами Іванни Стерчо, діти військовослужбовців, які зараз служать у лавах ЗСУ, також мають пільги на вступ. Але мають надати відповідну довідку, яка це підтверджує.

Подробиці в сюжеті Суспільного Закарпаття:

ЗакарпатПост