росія використовує Запорізьку АЕС, щоб зіграти на страхах Заходу – ISW

Російські сили, ймовірно, використовують Запорізьку АЕС в Енергодарі, щоб зіграти на страхах Заходу перед ядерною катастрофою в Україні й спробувати послабити волю західних країн надати військову підтримку українському контрнаступу. Про це пишуть експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі напередодні заявив, що окупована російськими військами АЕС “повністю вийшла з-під контролю”, і на станції “порушено всі принципи ядерної безпеки”, пише ВВС

Він звернувся до Росії та України з проханням швидко сприяти відвідуванню комплексу спостерігачами МАГАТЕ.

Голова російської окупаційної адміністрації Запоріжжя Євген Балицький відповів, що експерти МАГАТЕ можуть відвідати станцію.

Російські офіційні особи змальовують Україну як таку, що безвідповідально використовує надану Заходом зброю і ризикує ядерною катастрофою, щоб таким чином відмовити Захід від надання військової підтримки Києву, пише ISW.

Російські сили, що базуються навколо АЕС, в останні тижні атакували українські позиції, навмисно ставлячи Україну в складне становище: або українські війська відкривають вогонь у відповідь, ризикуючи міжнародним засудженням і ядерним інцидентом (що українські сили навряд чи зроблять), або українські сили дозволяють російським продовжувати обстріл своїх позицій.

За оцінкою експертів ISW від 21 липня, російські війська, можливо, зберігають важку військову техніку на Запорізькій АЕС, щоб захистити її від українських ударів.

ЗакарпатПост