Bellingcat ідентифікували росіянина, який катував і вбив українського полоненого

Розслідувачі проєкту Bellingcat змогли ідентифікувати особу громадянина РФ, який катував і вбив українського військовополоненого. Ним виявився виходець із республіки Тува на ім’я Очур-Суге Монгуш.

дай оголошення, рекламу, повідомлення, вакансії, звіти в газету Закарпатські ОГОлошення • дзвони: 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • дзвони: 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Про це повідомляє видання The Insider, пише Суспільне.

“Після того, як весь світ облетіли кадри катувань та страти українського військовополоненого, The Insider та Bellingcat зайнялися пошуком винних. Bellingcat вдалося встановити, що знущання з військовополоненого відбувалися на території санаторію “Привілля” в Луганській області, й що в тортурах брали участь бойовики з батальйону “Ахмат”, — йдеться у повідомленні.

При цьому журналістам The Insider вдалося вийти на зв’язок із катом.

“The Insider поговорив з головним учасником катувань, тувинцем на ім’я Очур-Суге Монгуш (1993 року народження). Він намагався заперечувати свою причетність, але видав себе, заплутавшись у свідченнях”, — пише видання.

Розслідувачі зазначають, що попередні спроби викриття росіянина, проведені іншими журналістами, виявились невдалими.

“На кадрах видно, як солдати у російській військовій формі катують ножем пов’язаного українського військовополоненого, знущаються з нього, а потім страчують пострілом у голову. Головного учасника цих катувань, який красувався в ковбойському капелюсі, вже намагалися знайти різні ЗМІ, але їхні спроби ідентифікації були помилковими”, — зазначається у дописі.

Журналісти звернули увагу на капелюх злочинця із візерунком у вигляді морських черепашок і пензликами над полями. На іншому відео на лівій руці ката помітний чорний браслет. Він також з’являється на кадрах, де садист, вдягнувши хірургічні рукавички, калічить полоненого.

“Він одягнений в українську військову сорочку (нерідке явище у російських найманців, що погано постачаються в Україні). Не менш важлива деталь на задньому плані — білий автомобіль із чорною літерою “Z”, намальованою балончиком на пасажирських дверях. Модель автомобіля — IKCO Samand, чотиридверний седан виробництва Ірану”, — зауважує видання.

Проаналізувавши низку інших записів та людей, присутніх на них, розслідувачі за допомогою сервісів із пошуку облич зрештою встановили, що катом на відео є людина на ім’я Очур-Суге Монгуш.

Далі журналісти змогли знайти телефон чоловіка. При цьому з’ясувалось, що росіянин у минулому працював у Міністерстві з надзвичайних ситуацій РФ.

Після цього розслідувачі вирішили зателефонувати ймовірному кату.

“Нам вдалося поговорити з Очур-Суге Монгушем, і хоча той заперечував свою причетність, його свідчення остаточно підтвердили провину. Він заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, а просто супроводжував російських журналістів, а відео за його участю просто змонтовано. Він також стверджував, що одразу після появи відео йому зателефонували його друзі-журналісти. Він відповів їм, що відео сфабриковано, і вони порадили йому з’явитися у ФСБ і показати листи для відрядження, з яких зрозуміло, коли він приїхав і поїхав”, — пише видання.

Чоловік стверджує, що у ФСБ його протримали два дні, переконалися, що відео сфабриковано, і потім розповіли, що взагалі-то це відео було викладено ЗСУ і потрапило до рук українців, коли вони знайшли злочинця, який зґвалтував 10-річну дитину.

“Також Очур-Суге заявив, що такий капелюх, як у нього, має дуже багато людей, а автомобіль, який фігурує на відео зі катуваннями, він ніколи не бачив. При цьому Монгуш визнав і кілька разів повторив, що на відео, опублікованому на території заводу “Азот”, справді він”, — йдеться у дописі.

Завдяки дзвінку вдалося, встановити, що людина з відео — справді Очур-Суге Монгуш, констатують у The Insider.

“Також очевидно, що Монгуш говорив неправду, коли заперечував, що машину з літерами “Z” він ніколи не бачив, оскільки вона чітко видно на відео Ланкастера, справжність якого Монгуш не заперечує”, — пишуть журналісти.

Водночас чоловік стверджує, що бійці ЗСУ знайшли якесь відео, де якийсь ґвалтівник знущається з українського солдата, а потім навіщось змонтували його так, щоб ґвалтівник був схожий на Монгуша, причому з усіма дрібними деталями, включаючи візерунки на капелюсі та браслети.

“Навіть якщо уявити, що ЗСУ дійсно навіщось хотіли зганьбити безвісного тувинця, незрозуміло, як машина з відео з катуваннями з’явилася на відео прокремлівського блогера Ланкастера, адже відео точно ніхто не монтував”, — наголошують розслідувачі.

При цьому під час розмови садист видав місце, де вбили українського військовополоненого — санаторій “Привілля” на Луганщині.

ЗакарпатПост