Смачна закарпатська «Ріплянка»

Ріплянка – місцева традиційна й найпоширеніша страва серед жителів села Колочава на Міжгірщині, яку й нині готують у кожній хаті села, а також під час (хрестин, весіль, поминок, храмових свят тощо).

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Основним інгредієнтом для цієї страви є картопля, яку у селі називають ріпа. Від цього слова і походить назва «ріплянка». Про картоплю горяни казали: «другий хліб, якого ні молотити, ні до млина, а просто до горшка».

Інгредієнти:

Картопля  – 500 г

Борошно пшеничне  –  125 г

Борошно кукурудзяне (крупа)    –   125 г

Сіль – 2 чайні ложки

Спосіб приготування: чистимо картоплю, ріжемо на частинки, щоб швидше варилася. Картоплю у чавунній каструлі заливаємо водою так, щоб виступала поверх неї на 1-2 см і варимо на помірному вогні до повної готовності, щоб була м’якою і розвареною, як на пюре. Потім товчимо картоплю у тій самій воді, в якій вона варилася. Якщо води багато, то трохи відливаємо. Додаємо борошно дрібного помелу, солимо та продовжуємо варити на середньому вогні ретельно перемішуючи токаняником (кухонний інструмент – дерев’яна, гладко витесана палиця-мішалка) до однорідної в’язкої маси. Нижні шари ріплянки обов’язково вивертають наверх з самого дна, щоб не пригоріло. Вимішують її так, щоб не було грудочок.

У сучасному варіанті приготування до ріплянки ще додають трохи манної крупи, 1 столову ложку олії чи вершкового масла, молока або сметани (щоб вона краще відставала від країв-стінок горщика та токаняника). Накриваємо кришкою і залишаємо на вогні 15 хв., перемішуючи ріплянку через кожні 3-4 хв.

Процес подачі страви

На стіл подається гарячою. З тарілки ріплянку в давні часи брали руками (тепер – виделкою або ложкою), вмочаючи її у різні добавки – розігріту – бринзу на шкварках (фріґу), мачанку (яйця, молоко, білі гриби), вурду, яєчню, маленькі шматки м’яса тушковані з цибулею.

Інформація для uccs.org.ua надана Хлантою Іваном Васильовичем, провідним методистом відділу народної творчості та аматорського мистецтва, комунального закладу «Обласний організаційно- методичний центр культури».

Закарпатпост