Вихованці з закладів освіти інтернатного типу Чернігівщини два місяці оздоровлювалися на Закарпатті

За ініціативи, начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса та голови Закарпатської ОВА — Віктора Микити, вихованці з п’яти закладів освіти інтернатного типу з Чернігівщини, яка в значній мірі потерпіла від російської агресії, провели оздоровлення на теренах мальовничого Закарпаття.

дай оголошення, рекламу, повідомлення, вакансії, звіти в газету Закарпатські ОГОлошення • дзвони: 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • дзвони: 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Так, 50 учнів Яблунівського та Борзнянського ліцеїв, Комарівської гімназії та Березнянського навчально-реабілітаційного центру, пройшли реабілітацію у позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Шаяни», що в селі Ракош Хустського району.

Перебування дітей у закладі «Шаяни» стало можливим завдяки фінансовій підтримці засновників фонду LifeNets International Віктора та Беверлі Кубик – громадян Сполучених Штатів Америки. Батьки Віктора під час війни у 1942 році , примусово були вивезені з України на роботу до Німеччини. Маму звали Ніна, вона народилася в Первомайську, Харківської області, їй було усього 16 років, коли окупанти у товарних вагонах вивезли її разом з іншими молодими українцями, на примусові роботи у місто Магдебург (Німеччина), де вона працювала на взуттєвій фабриці. Батько Ігор, народився на Волині у селі Угорське, недалеко від Дубно. Йому було 18 років, коли його вивезли у місто Магдебург (Німеччина), де він працював на фабриці з переробки фруктів. Після закінчення війни 1945 році , радянські військові хотіли забрати їх до України, але ставлення до них було, як до зрадників, і їх мали судити в Радянському Союзі, через те, що вони під час війни працювали на німців. Тоді їм із друзями вдалось втекти до міста Ганновер, яке знаходилось під зоною впливу Великобританії, там вони заселились у таборі для біженців, де згодом одружилися і в 1947 році, 3 жовтня, у них народився перший син Віктор.

У липні 1949 році знайшли спонсора в Америці, після чого пароплавом , через океан дісталися до штату Мінісота . Хоча Віктор народився в Німеччині, а Беверлі в Америці, вони дуже багато допомагають українцям, за всі роки незалежності, з різними проектами.

Ще 44 дитини з особливими освітніми потребами, серед них — 36 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в Березнянському та Удайцівському навчально-реабілітаційних центрах, мали можливість пройти реабілітацію у Нижньобистрівськії гімназії.

Також свою допомогу в організації поїздки та відпочинку надали чимало небайдужих. Серед них — служителі «Церкви Спасіння» м.Хуст Іван Палчей, Іван Юрішко, Станіслав Федоришин та інші, представник фонду LifeNets International в Україні Владислав Юрішко, голова Хустської РВА Віктор Сабадош, директор гімназії Любов Ковач, голова Горінчевської ОТГ Михайло Калинич, начальник служби у справах дітей Хустської РДА Любов Вайнраух, директор табору «Шаяни» Ярослав Тегза, голова “Закарпатської спілки пасічників “Срібний край” Віталій Павлій спільно з «Хустською районною спілкою пасічників «Нарцис», Textilni Banka cz, Михайло Ворінка, та багато інших небайдужих благодійників.

ЗакарпатПост