В Ужгороді на Коментаря зацвіла катальпа

На вулиці на честь відомого закарпатського біолога Василя Комендаря, який фактично зберіг унікальну Долину нарцисів, який багато зробив для карпатської рослинності, ім’я якого відоме багатьом закарпатцям, цвіте катальпа.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Хоч уже минуло навіть літо, але ужгородські дерева й далі цвітуть і пахнуть. Зараз буйним квітом розцвіла катальпа.

Дерево на Закарпатті багато хто називає лопатковим, оскільки плоди схожі на зелену квасолю.

А в інших народів катальпа також користується великим попитом і має різні назви.

У індіанців майя дерево було овіяне легендами та міфами і вважалося деревом щастя. Через велике серцеподібне листя катальпу ще звуть «деревом кохання».

А в Індії існує легенда, що це дерево слонів і мавп – слонячі вуха і мавпячі хвости з’єдналися в цьому своєрідному дереві за примхою Будди, саме так воно отримало листя, форма якого нагадує вуха слона, і плоди, що схожі на хвости мавп.

Листя катальпи виділяє специфічний сік, який розбризкується по периметру крони. Через те трава й інші рослини під катальпою не ростуть, створюючи символічне коло довкола дерева. Це коло дуже схоже на зображення німбів. Завдяки цьому катальпи у народі ще прозвали «небесними».

А ще їх дехто називає макаронними деревами з квітами орхідеї та яблучним ароматом.

ЗакарпатПост