Рада ЄС ухвалила рішення про повне призупинення спрощеного візового режиму з росією

Сьогодні Рада ЄС ухвалила рішення про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС та росією. Відтак, для громадян росії будуть діяти загальні правила візового кодексу.

дай оголошення, рекламу, повідомлення, вакансії, звіти в газету Закарпатські ОГОлошення • дзвони: 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • дзвони: 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Це призведе до підвищення вартості оформлення візи з 35 євро до 80 євро, необхідності надавати додаткові документальні підтвердження, збільшення строків оформлення віз, а також застосування більших обмежень щодо видачі багаторазових віз, пише eeas.europa.eu

Угода про спрощення візового режиму надає привілейований доступ на територію ЄС громадянам держав, що є надійними партнерами, з якими ми поділяємо спільні цінності. Своєю неспровокованою та невиправданою загарбницькою війною, включно з невибірковими ударами по цивільному населенню, Росія знищила віру в згадане надійне партнерство та продемонструвала зневагу до основоположних цінностей міжнародної спільноти. Сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій Росії та ще одним доказом нашої непохитної відданості Україні та її народу.

Віт Ракушан, Міністр внутрішніх справ Чехії

Очікується, що рішення буде опубліковано в Офіційному віснику 9 вересня 2022 року. Воно набуде чинності з дня ухвалення та застосовуватиметься з 12 вересня 2022 року.

Контекст

Угода про спрощення візового режиму між ЄС і Росією набула чинності 1 червня 2007 року. Її метою було полегшити видачу короткострокових віз (не більше, ніж на 90 днів протягом 180 днів) на основі взаємності.

24 лютого 2022 року Європейська Рада найрішучішим чином засудила військову агресію Росії проти України та висловила повну солідарність з Україною та її народом. 25 лютого ЄС ухвалив додаткові обмежувальні заходи проти Росії, а також рішення про часткове призупинення дії угоди про спрощення візового режиму для дипломатів, інших російських чиновників та бізнесменів.

Відтоді ЄС ухвалив додаткові заходи у відповідь на дії Росії та з метою підтримки України та українського народу. Під час неформальної зустрічі 31 серпня міністри закордонних справ досягли політичної згоди щодо повного призупинення дії угоди про спрощення візового режиму.

Повне призупинення стосується усіх категорій громадян, що подорожують до ЄС на короткий термін. Очікується, що Комісія представить додаткові інструкції, аби гарантувати, що зазначене призупинення не матиме негативного впливу на конкретних людей, які подорожують до ЄС з важливою метою, наприклад журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільства.

ЗакарпатПост