Колабораційна діяльність на Закарпатті: перший вирок та скеровані до суду обвинувальні акти

З 24 лютого 2022 року на Закарпатті до суду скеровано 6 обвинувальних актів щодо осіб, дії яких містили ознаки колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України). Встановлено факти, коли обвинувачені публічно заперечували здійснення збройної агресії рф проти України чи підтримували дії ворога, або ж здійснювали інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресором.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Перший вирок за колабораціонізм на Закарпатті отримав мешканець Берегова. У суді прокурор Берегівської окружної прокуратури довів вину чоловіка, надавши підтвердження, що закарпатець через заборонену в державі соцмережу поширював дописи, спрямовані на заперечення здійснення збройної агресії, та публічно закликав до підтримки рішень та дій російської федерації. Чоловік визнав вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку (ч. 1 ст. 111-1 ККУ) та отримав покарання у виді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування чи з надання публічних послуг протягом 10 років.

У поточному місяці провадження щодо колабораційної діяльності до суду скерувала і Ужгородська окружна прокуратура. На лаві підсудних опинився мешканець Ужгородського району. Він, як встановлено в ході дізнання, відкрито демонстрував заклики на підтримку дій військових держави-агресора, поширював контент із зображеннями символіки, яку використовують військові рф. Розгляд провадження здійснює Ужгородський міськрайонний суд.

У Воловці ж обвинуваченого у колабораціонізмі громадянина правоохоронці викрили і на незаконному придбанні та зберіганні патронів і бойової гвинтівки. До того ж встановили, що в травні цього року, знаходячись у публічному місці, закликав громадяни до підтримки рішень та дій російської федерації. Провадження перебуває на розгляді Воловецького районного суду, публічне обвинувачення підтримує Воловецький відділ Мукачівської окружної прокуратури.

Зауважимо, що покарання за дії, передбачені ч. 1 та ч. 2 с. 111-1 КК України, не пов’язане із позбавленням волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

ЗакарпатПост