На Закарпатті через період нересту лососевих заборонено будь-який вилов риби

Основна мета – забезпечити охорону та збереження в належному стані середовища існування, шляхів міграції і місць природного відтворення лососевих видів риб.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

З 15 жовтня по січень 2023 року в руслах річок та їх притоків, що пролягають через територію НПП «Синевир» розпочинається осінньо-зимовий нерест лососевих видів риб.

У цей період на всіх ділянках рік та їх притоках заборонено будь-який вилов риби. Також протягом нерестового періоду на руслах річок та потічків, їх прибережних захисних смугах заборонено проводити будівельні, днопоглиблювальні роботи, видобуток гравію та піщано-гравійної суміші, миття автотранспорту та інші роботи.

Упродовж  нересту здійснюватиметься службою державної охорони національного парку посилена охорона водойм, проводитимуться нагляди та рейди за руслами річок та прибережними смугами задля недопущення порушень. Про це йдеться у відповідному наказі директора НПП «Синевир» Миколи Дербака від 08.09.2022  №130 «Про природоохоронні заходи в НПП «Синевир» на період осіннього нересту риби».

НПП «Синевир» закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися встановлених обмежень. Якщо Ви помітили порушення Правил рибальства або порядку придбання чи збуту водних біоресурсів просимо невідкладно повідомляти адміністрацію парку.

Довідкова інформація: Пструг струмковий або форель струмкова (Salmotrutta) — вид надзвичайно цінної риби з родини лососевих. Нереститься форель пізно восени, переважно в жовтні-листопаді на ділянках зі швидкою течією, де дно кам’янисте або вкрите галькою. Самиця будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри вона загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою, до наступної весни. У квітні-травні з’являються мальки.

Закарпатпост