Сезон грибів лише розпочався, а на Закарпатті вже два випадки отруєнь

Про це повідомляє 103 Закарпаття

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

🌧⛈ Після рясних дощів розпочався грибний сезон в Закарпатті. І вже є перші пацієнти, яким після споживання грибів, медики 🚑 «швидкої» надавали допомогу та транспортували до лікарні.

🔴 У неділю о 19.45 на 📲🖥☎️ диспетчерський пульт Закарпатського територіального центру 🚑 екстреної медичної допомоги надійшов виклик із смт. Ясіня Рахівського району – жінка скаржилася на слабкість, лихоманку, нудоту та діарею. До хворої виїхала бригада № 1210 у складі фельдшера Наталії МИХАЙЛЮК та водія Володимира ЛЕМБАКА. 65-річна пацієнтка розповіла що збирала і готувала гриби сама, переконувала – добре знає які з них їстівні і споживала тільки білі гриби. Зле почала себе відчувати за дві години після того, як поїла гриби. Майже цілий день лікувалась самотужки.
🌙☁️Надвечір вже була неспроможна самостійно стати на ноги: до нудоти, блювоти та діареї додався ще й різкий біль у шлунку. І тільки тоді жінка викликала 🚑 «швидку»… Фельдшер Наталія МИХАЙЛЮК знеболила пацієнтку, ввела інфузійно розчини, які покращили і стабілізували її стан, і 🚑«швидкою» транспортувала до🏥Рахівської районної лікарні.

🔴 А вже у понеділок вранці, о 6.46, на лінію «103» поступив ще один виклик з Рахівщини. Зі скаргою на ймовірне отруєння грибами звернулась 23-річна жінка із с. Костелівка. З її слів, споживали білі гриби всією родиною у неділю ввечері. Симптоми отруєння тільки у неї. Молода жінка приймала активоване вугілля, сорбенти, але до ранку стан не покращився – діарея, слабкість та біль посилювалися. Коли на виклик приїхала «швидка», то пацієнтка вже не могла самостійно пересуватися… Бригада № 1200 у складі 🧑‍⚕️👩‍⚕️ лікаря Надії ЛЕСПУХ, фельдшера Олександра БОБИНИ та водія Василя КОЗУРАКА провела всі необхідні медичні маніпуляції, які покращили стан пацієнтки, та відвезла її до 🏥Рахівської РЛ.

📌Як повідомив заступник директора з контролю якості надання медичної допомоги КНП «Рахівська районна лікарня» Віталій БУРИШИН, стан цих двох пацієнток – стабільний. Фахівці лікувального закладу провели всі необхідні медичні маніпуляції і життю жінок нічого не загрожує. 23-річна жінка після надання меддопомоги відмовилась від 🏥 стаціонарного лікування (вдома залишилась 👶маленька дитина) і зараз перебуває під наглядом сімейного лікаря. За словами Віталія БУРИШИНА, протягом цих вихідних днів вже троє пацієнтів отримували меддопомогу в лікарні через вживання грибів.

НАГАДУЄМО: ПРИ ПЕРШИХ ЖЕ ОЗНАКАХ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ НЕГАЙНО ТЕЛЕФОНУЙТЕ 103!

🚑“103” нагадує, що вживати гриби ❌не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. ☝️Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

☝️🔴Якщо у вас з’явились зазначені симптоми після споживання грибів – негайно 📲📞☎️ телефонуйте 103!

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через ⏰ 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

🔸 нудота;

🔸 блювота;

🔸 різкий біль у животі;

🔸 діарея;

🔸 запаморочення;

🔸 підвищення температури тіла;

🔸 зниження пульсу;

🔸 задуха;

🔸 судоми;

🔸 відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

🔸 марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

🔹 негайно телефонуйте до «швидкої» — 103;

🔹 промийте шлунок простою водою;

🔹 дотримуйтеся постільного режиму;

🔹 пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

🔹 прийміть сорбенти.

❗️Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

☝️ Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

ЗакарпатПост