Закарпатські суди виносять перші рішення у справах за злочини проти нацбезпеки

Сьогодні на тлі війни з російським агресором гостро постає питання про покарання осіб, що вчиняють злочини проти основ національної безпеки України. Йдеться про державну зраду, шпигунство, диверсії, колабораційну діяльність, а також про кримінальні правопорушення, мета яких – зміна меж території або державного кордону України, насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади тощо.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

У Закарпатті ця категорія злочинів в порівнянні з загальною кількістю вчинених на території області кримінальних правопорушень невелика. Однак їхня небезпека зумовлена тим, що навіть одиничний факт здійснення такого злочину може завдати серйозної шкоди державній безпеці, обороноздатності та територіальній цілісності держави.

З початку року (станом на 30 вересня) Закарпатський апеляційний виніс 5 ухвал у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти основ національної безпеки України (1 розділ Особливої частини ККУ) – стаття 109-114.

Так, 26 липня апеляційний суд залишив без змін вирок Міжгірського районного суду від 1 квітня ц.р., яким 61-річному уродженцю Міжгір’я призначено 3 роки 6 місяців ув’язнення. Чоловіка засуджено за трьома статтями КК України: ч.2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч.1 ст. 161 ч. 1 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Як було доведено в судовому засіданні, засуджений із червня 2019 по лютий 2020 року активно поширював свої радикальні ідеї та публічні заклики до антидержавних дій через вебресурси.

В іншому провадженні ухвалою від 8 лютого суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора і призначив у Тячівському районному суді новий розгляд обвинувального акту щодо особи, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.110 ККУ. Ще три ухвали, винесені апеляційним судом, стосувалися визначення підсудності.

Наразі в Закарпатському апеляційному суді завершено підготовку і призначено до апеляційного розгляду справу на вирок Свалявського районного суду від 14 липня 2022 р. щодо 51-річного агента ФСБ, якого ув’язнили на 7 років за вчинення кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 27 – ч. 1 ст. 109 КК. Обвинувачений – громадянин російського міста Казань, який проживав у Сваляві. За висновками слідства, чоловік збирав та передавав своїм кураторам інформацію для підготовки диверсій та спеціальних інформаційних операцій для розхитування ситуації в прикордонних районах. Розгляд даного кримінального провадження призначено на 19 грудня ц.р.

Також варто зазначити що з початку року місцеві суди Закарпаття винесли 6 вироків за злочини проти нацбезпеки. Це справи:

  • 308/3861/22 – 31 березня Ужгородський міськрайонний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та мешканкою Ужгорода, обвинуваченою за ч. 1 ст. 109 КК України. Наразі особа перебуває на 3-річному іспитовому терміні;
  • 302/160/21 – про перегляд апеляційним судом вироку Міжгірського районного суду від 1 квітня ц.р. по даній справі йшлося вище;
  • 303/3181/22 – вироком Мукачівського міськрайонного суду від 27 травня ц.р. уродженця Макіївки Донецької області визнано винним за ч.1-2 ст. 111 ККУ (Державна зрада) та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років. Чоловік за вказівкою кураторів з Росії займався підривною діяльністю в Мукачеві;
  • 308/6439/21 – 10 червня ц.р. Ужгородський міськрайонний суд визнав винним (за ч.2 ст.110 ККУ) уродженця Свалявщини, що впродовж 2014-2015 рр. розміщав у соцмережах заклики до сепаратизму. Чоловіку отримав 7 років в’язниці. Особа, яка наразі проживає за кордоном, оголошена в розшук;
  • 308/12659/21 – 30 червня ц.р. Ужгородський міськрайонний суд у ході заочного розгляду справи визнав винним у державній зраді і готуванні та закінченому замаху на скоєння терористичного акту (у т.ч. і на Закарпатті) за попередньою змовою групою осіб громадянина України, який фактично мешкає у Москві. За сукупністю злочинів (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 258 КК України) суд призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років.
  • 297/2093/22 – 1 серпня ц.р. Берегівський районний суд виніс вирок колаборанту. Уродженцю Берегова за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 ККУ, призначили покарання у виді 10 років позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування чи з надання публічних послуг.

Ще одна справа – 308/10248/2 – стосується  кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України – Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників. Шанувальнику так званого «руского мира» із Виноградівщини вироком Ужгородського міськрайонного суду призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки. Однак на підставі ст.75 ККУ його звільнили від відбування покарання з випробовуванням, з іспитовим строком 1 рік.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду

ЗакарпатПост