Кікімори, сітки та окопні свічки для військових роблять в реабілітаційному центрі на Закарпатті люди з інвалідністю

Окопні свічки, кікімори та маскувальні сітки плетуть в реабілітаційному центрі “Парасолька” у місті Тячів. Це заклад для соціалізації людей з інвалідністю. Трудова реабілітація у них відбувається постійно, а з початком повномасштабного вторгнення тут почали виготовляти вироби, що можуть допомогти військовим на передовій.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Як створюють вироби для воїнів дізнавалися журналісти Суспільного.

Плетіння маскувальних костюмів є окремим видом трудової реабілітації, каже інструкторка з трудової діяльності реабілітаційного центру “Парасолька” Отілія Заєць. “Тут ми закріплюємо моторику рук. І деяку уважність, посидючість. Розвивається пам’ять, бо як-не-як треба рахувати. Має бути одна ниточка, одна стрічка. І мають пропускатися певні рядочки — два-три рядочки. Кожна дитина бере собі один костюм і доводить його до кінця. Так вони між собою і змагаються. І в них є задоволення від того”, — розповіла жінка.

Вихованець “Парасольки” Михайло Сичо плете рукав кікімори: “Це рукав має бути. І плече, і рукав, і капюшон, щоб вони себе берегли, сховалися і ворог їх не побачив”.

Через різні фізичні можливості кожного підопічного в закладі — роботу виконують неоднакового рівня складності, каже Отілія. Окрім кікімор роблять ще маскування з ниток для протиавтомобільних їжаків.

Також у закладі плетуть маскувальні сітки розміром 4 на 6 метрів з натуральних вогнетривких тканин. Колір залежить від барв довкілля і пори року, каже працівниця реабілітаційного центру Антоніна Юхимчук. За цей сезон міняють забарвлення втретє.

Нещодавно почали виготовляти окопні свічки для військових. Матеріали збирають всім містом. Найперше вимірюють висоту бляшанки — це і є необхідна ширина смужки картону. Ілдика Неймети працівниця реабілітаційного центру “Парасолька” пояснює: “Працівники ріжуть помалу, другі скручують, кладемо у серединку гніт. Кругом гніта накручуємо картон і ставимо в банку”. Далі банку заливають розтоплений воском, дають застигнути і передають військовим на фронт. До війни тут виготовляли свічки і залишок парафіну використовують зараз для потреб військових.

“Парасолька” — реабілітаційний центр для осіб з інвалідністю, працює з 2009 року. Тут постійно проживає 25 людей. Для них створили умови максимально наближені до домашніх. Кожен має свої обов’язки та проходить трудову реабілітацію.

Оксана Лукач директорка реабілітаційного центру “Парасолька” розповідає: “В нас багато майстерень: і фальцювальна, і деревообробна, свічкова, ткацька. Але наразі ми намагаємося допомогти нашим воїнам”. Директорка закладу каже: трудова реабілітація має приносити користь, особливо зараз.

ЗакарпатПост