Яка доля чекає на Закарпатську обласну стоматологічну поліклініку

На найближчій сесії депутати мають вирішити подальшу долю обласної стоматологічної поліклініки

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, зайнятості та соціального захисту населення, учасників АТО/ООС Закарпатської обласної ради. Одним із дискусійних питань порядку денного було хід виконання програми забезпечення медикаментами, виробами медичного призначення і проведення безкоштовного зубопротезування ветеранів війни та пільгової категорії населення області на 2022-2026 роки. У зв’язку з тим, що такі послуги надає КНП «Закарпатська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» Закарпатської обласної ради, то члени комісії заслухали звіт виконуючого обов’язки директора підприємства Ростислава Лесіва. Незважаючи на численні виїзди депутатів до закладу та зустріч із персоналом, керівництво не вжило відповідних заходів і поліклініка залишається збитковою. Станом на 1 жовтня цього року заборгованість по заробітній платі працівників становить 1 млн 36 тисяч грн. Торік обласна рада вже дофінансовувала заклад, однак ефективної роботи не було і борг з’явився знову. Так само не відбулося і належної оптимізації чисельності штату – на сьогодні тут досі працює 66 працівників.

Члени медичної комісії прийшли до висновку, що більше обласна рада не може дотувати стоматологічну поліклініку, яка повинна бути самодостатньою, відповідати ринковим вимогам і сама на себе заробляти.

– Якщо підприємство нерентабельне, то проблема в керівництві. Постійно вливати у підприємство кошти – неправильно. Треба вживати дієві управлінські рішення, – зауважив секретар комісії Євген Мешко.

Слушні зауваження щодо подальшої діяльності закладу звучали від депутатів Ольги Олексик, Василя Дем’янчука, Єлизавети Біров та директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолія Пшеничного. Під час обговорення було прийнято рішення внести зміни до обласної програми із зубопротезування пільгових категорій населення. Пропонується ці послуги здійснювати через депутатську програму «Турбота», паралельно рекомендувати голові Закарпатської обласної ради створити робочу групу щодо подальшого існування закладу та оптимізації його видатків, а також провести аудит фінансової діяльності КНП. Крім того, звернутися до обласної військової адміністрації з проханням виділити кошти на погашення боргу по зарплаті працівників. Після висновків робочої групи на стоматологічну поліклініку може чекати реорганізація шляхом розділення її з частковим приєднанням до обласної лікарні ім. А.Новака. Остаточне рішення депутати повинні прийняти на найближчій сесії облради, засідання якої планується попередньо на початок листопада.

Також члени комісії розглянули ряд інших питань. Зокрема «Про відповідь департаменту охорони здоров’я на лист Уповноваженого Верховної ради України з прав людини щодо результатів моніторингу стану надання безоплатної медичної допомоги дорослим пацієнтам з онкологічними захворюваннями в лікарнях Закарпаття в умовах воєнного стану». З цього приводу депутати заслухали інформацію директора КНП «Закарпатський протипухлинний центр Андрія Русина. За його словами, державні закупівлі наразі здійснюються нерегулярно, онко-препаратів не вистачає, тому заклад змушений самотужки виходити із ситуації, звертаючись до колег з інших лікарень. Суттєву допомогу надає Національний інститут раку. Гуманітарної допомоги від різних організацій протипухлинний центр отримав на суму понад 15 млн. грн. Члени комісії внесли пропозицію узгодити раціональний перерозподіл вільних залишків із коштів обласного бюджету. Також депутат Петро Добромільський вніс пропозицію надіслати звернення від обласної ради і ОВА до Міністра охорони здоров’я та закупівельних компаній з проханням надати чітку відповідь про об’єми і час поставки необхідних медичних онко-препаратів для закарпатських пацієнтів.

У рамках розгляду питання «Про інформацію Департаменту охорони здоров’я ОДА щодо реформування галузі охорони здоров’я області відповідно до пропозицій незалежних експертів проєкту USAID/Ukaid наданих до МОЗ України», депутати розглянули можливість об’єднання трьох закладів, які надають психіатричну допомогу, в один. Мова про психіатричну лікарню у с. Вільшани Хустського району, Берегівську обласну психіатричну лікарню та психіатричне відділення обласної клінічної лікарні в Ужгороді, які виконують схожі функціональні обов’язки та надають однакові медичні послуги. Об’єднання може дозволити раціональніше використовувати кадровий потенціал, забезпечити фахівцями дефіцитні професії, збільшити ліжковий фонд та зменшити навантаження на обласний бюджет. Рішення депутати приймуть на основі висновків робочої групи, яке детально вивчить це питання.

У роботі комісії взяли участь її члени, депутати облради: Ольга Олексик, Єлизавета Біров, Василь Дем’янчук, Мирослава Ливч, Петро Добромільський, Федір Яринич, Євген Мешко, а також керівники профільних департаментів і відомств.

Пресслужба Закарпаатської обласної ради

ЗакарпатПост