Естонський парламент визнав російський режим терористичним

Парламент Естонії визнав російський режим терористичним, а також закликав до посилення тиску санкцій на рф і підтримки України.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Рішення підтримали 88 депутатів Рійгікогу, тобто усі присутні на засіданні, повідомляє Укрінформ із посиланням на ERR.

«Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а російську федерацію – державою-спонсором тероризму, діям якої необхідно дати спільну відсіч. Рійгікогу закликає міжнародну спільноту ухвалити аналогічні декларації», – йдеться у документі.

Естонський парламент різко засудив воєнні дії росії проти України та спробу незаконної анексії захопленої території. У заяві наголошується, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення сфальшованих референдумів.

«Шляхом правопорушення ніколи неможливо створити право. Путинський режим, що загрожує ядерною зброєю, зробив росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі», – йдеться у документі.

Рійгікогу підтримує розслідування, розпочаті Міжнародним судом та Міжнародним кримінальним судом для з’ясування обставин злочинів, скоєних росією на території України, та вважає за необхідне провести щодо винних у злочині агресії судовий процес у рамках спеціального міжнародного трибуналу.

Парламент Естонії також засуджує використання в рамках агресії збройних формувань, таких як «Група Вагнера», створених за підтримки влади росії, і вважає за необхідне визнати збройні сили створених рф так званих «днр», «лнр» та приватну військову компанію “Вагнер” терористичними.

Крім того, Рійгікогу також засуджує оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право, зазначаючи, що мобілізація, проведена з метою продовження злочинної агресії, є злочином проти миру.

Естонські депутати також підтримують вимогу позбавити рф статусу постійного члена Ради Безпеки ООН і закликають держави-члени Європейського Союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти росії та її союзника білорусі, і санкцій щодо окремих осіб, а також стежити за суворим дотриманням санкцій, введених раніше.

У заяві також міститься заклик до ЄС та НАТО значно збільшити обсяг військової та гуманітарної допомоги Україні та підтримати повоєнне відновлення держави.

«Естонія всіма можливими засобами підтримує народ, державу та армію України у війні з агресором та вірить у перемогу України, оскільки лише це відновить мир у Європі», – наголошується в документі.

ЗакарпатПост