“Мій син почав спати вночі”. 66 вимушених переселенців живуть у приміщенні пансіонату на Закарпатті

У приміщенні пансіонату Нижньобистрівської гімназії Хустського району живуть 66 вимушених переселенців. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов’язків директора закладу Любов Ковач. За її словами, переселенців почали приймати з березня. Відтоді загалом тут жили близько 200 людей.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

У приміщенні пансіонату Нижньобистрівської гімназії живе Алла Смірнова з сім’єю. Жінка з Донецької області. Каже: бачила, як ракета влучила в залізничний вокзал у Краматорську. Це сталося 8 квітня. Тоді Алла була в евакуаційному потязі. “Вийшли вже до посадки і сказали: забирайте свої сумки і виходьте, а бабуся, нехай залишиться з дітьми. Я з дітьми залишилася і тут такий вибух. Я перелякалася, за вікном тріщить все. Скло сиплеться. Я кричу дітям: падаємо на підлогу, я на них попадала. Я дивлюся вгору, а там все палає. Люди кричать, біжать. А я кажу: діти повзіть до стінки, повзіть. А вони — де мама, питають?”, — згадує жінка.

Алла розповіла: під час вибуху уламки ракети травмували її дочку. “А потім дочка заскакує: почала роздягатися, зняла куртку, і на спині, і на лопатці дві дірки, кров біжить. Скільки людей загинуло, ми дивом залишилися живі й наші діти”, — розповіла переселенка.

Пів року у приміщенні гімназії живе й вимушена переселенка Юна Іщенко. Сюди жінка переїхала з трьома дітьми з Лозівського району Харківської області. “Виїжджали, бо було дуже лячно. Наше село знаходиться біля лінії фронту. У нас через поля — Ізюм та Балаклія, ми бачили як горіла Балаклія — це великі шапки вогню та диму були. Це було дуже сильно чути. Тут ми тепер знаходимося пів року. Нас всі тут підтримують і волонтери, і психологи. Моєму сину — 10 років, він хоч почав спати вночі. Він раніше боявся дуже, погано спав. В нього голова йшла обертом від усього цього. Він дуже сильно переживав”, — каже жінка.

Наразі у приміщенні пансіону Нижньобистрівської гімназії живуть 66 вимушених переселенців, розповіла виконувачка обов’язків директора закладу Любов Ковач. За її словами, приймати людей почали з березня.

“У кінці 2021 року всі пансіони при гімназіях мали бути ліквідовані. Тобто до сьогодні в нас цілодобово проживали діти, які опинилися в складних життєвих обставинах. З січня пансіон було ліквідовано. Звільнилися місця у спальному корпусі і в нас з’явилися вільні місця для вимушених переселенців. От ми і погодилися влаштувати спочатку тимчасово, а тепер бачимо, що наш спальний корпус знадобився для того, аби більшість людей знайшли собі прихисток у нашому закладі”, — розповіла жінка.

За словами Любові Ковач, загалом у приміщенні пансіонату Нижньобистрівської гімназії з березня до жовтня проживало близько 200 людей.

ЗакарпатПост