В Ужгороді відкрили Центр підтримки вимушених переселенців «Я – Маріуполь»

Центр підтримки вимушених переселенців «Я – Маріуполь» від 20 жовтня працює і в Ужгороді. Тут можуть отримати допомогу маріупольці, які знайшли прихисток від війни на Закарпатті.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

У відкритті центру взяли участь міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян, переселенці.

«Центр в Ужгороді став уже 15-им на мапі України, перші відкрили наприкінці квітня у Запоріжжі та Дніпрі. Наше головне завдання сьогодні – щоб люди не втратили віру в нашу державу, в себе. Тому ми об’єднуємо маріупольців у центрах, де вони можуть отримати необхідну інформацію, соціальний захист, юридичний супровід. Ми обов’язково переможемо і вже дуже скоро повернемо українське місто Маріуполь», – наголосив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

«Закарпаття стало надійним тилом, прихистком для сотень тисяч українців, які постраждали від збройної агресії росії. Ми робимо все можливе, щоб допомогти всім переселенцям, які живуть в Ужгороді – медикаментами, продуктами, речами. Усе, щоб наші співвітчизники відчували, що вони не в гостях, а вдома. Усі структури міської ради працюють і готові й у подальшому надавати всю необхідну фахову допомогу переселенцям, зокрема й центру, який сьогодні відкрився.

Хоч варварська росія і намагається знищити нашу країну, українців як націю, їй це ніколи не вдасться. Перемога буде за нами», – сказав міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Маріупольці, які на Закарпатті, зокрема в обласному центрі, знайшли прихисток від війни, зможуть отримати у центрі психологічну, юридичну та гуманітарну допомогу.

«Ми працюємо шість днів на тиждень, маріупольці можуть звертатися до нас із 8:00 до 18:00 із понеділка до суботи. Члени команди – маріупольці, саме вони, як ніхто інший, розуміють своїх земляків. А проблемних питань багато.

Наш юрист надає консультації, зокрема, щодо можливості отримання компенсації за пошкоджене майно, інших грошових допомог, скеровує, куди і як звертатися, допомагає з контактами установ та організацій. Фаховий психолог працює як із дітьми, так із дорослими.

У центрі можна пройти первинний огляд терапевта, виміряти тиск, якщо є потреба у медичних препаратах і вони у нас є – отримати їх. Так само, як і продуктові набори – їх видаватимемо на родину раз на два тижні, і гігієнічні – один раз на місяць. Можна також звертатися за одягом, мамам, які народили, видаватимемо бейбі-бокси.

Особливу увагу у центрі приділили дитячому куточку, тут із дітьми, поки дорослі вирішують свої питання, займається спеціаліст», – розповіла керівник центру Галина Миролюбова.

Також Центр сприятиме у пошуку зниклих та поверненні депортованих, інформуватиме про можливості розселення, допомагатиме у відновленні та отриманні документів, із працевлаштуванням тощо.

За словами пані Галини, в Ужгороді зараз 1150 маріупольців, цифра попередня, більш точну знатимуть згодом, адже тільки сьогодні розпочали первинну реєстрацію.

Адреса центру підтримки переселенців «Я – Маріуполь»: Ужгород, вулиця Капушанська, 2 (біля магазину «Фокстрот»), повідомляє Ужгородська міська рада.

ЗакарпатПост