Як економлять електроенергію на швейному підприємстві, у службі таксі та у домівці в Ужгороді

Закарпатців просять із розумінням поставитися до можливих відключень електроенергії в області через пошкодження інфраструктури. Про це Суспільному повідомила речниця ПРАТ Закарпаттяобленерго Наталія Петерварі.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

За її словами, від 21 жовтня з 7 до 22 години застосують графіки обмеження електроенергії. Як зараз економлять електроенергію на швейному підприємстві, у службі таксі та у домогосподарстві дізнавалися журналісти Суспільного.

Одна зі служб таксі в Ужгороді має тільки електромобілі. Свої авто заряджають вночі, розповідає директор Євген Дутка. “В період, коли найменше навантаження на мережу. До сьомої години ми стараємося, щоб усі автомобілі виїжджали заряджені. Насправді ми не можемо зекономити багато на електроенергії, тому що робота нашої служби вона максимально оптимізована в затратній частині. Ми працюємо понад чотири роки і все, що можна було оптимізувати, вже оптимізували. Але разом з тим, ми працюємо над тим, щоб не завантажувати мережу, тоді, коли це є важливим”, — каже директор.

Ужгородка Олександра Бурковська розповіла, як вона економить електроенергію: “Я збираюся на роботу і хочу вимкнути всі свої електроприлади та гаджети, щоб трохи зекономити електроенергію, поки буду на роботі. Можливо це мінімум, але, якщо це буде 10 тисяч людей, які вимкнуть всі гаджети, поки будуть на роботі. Стараюся прати після одинадцятої години і всі побутові справи робити у цей час”.

Електроенергію економить і ужгородська швейна фабрика. Директорка підприємства Мирослава Каламуняк каже: більш ніж половина машинок працюють в економному режим. Директорка показує дві швейні машинки: “Якщо тут 1,2 вата потужність, то тут — 0,2, у другій машинці мотор маленький і його споживання електроенергії. Звичайно, що перша машина краща, надійніша, але там, де ми можемо простішу машину використати, ми це робимо”.

20 вересня Рада оборони Закарпатської області ввела обмеження на споживання електроенергії для підприємств з 7-ї до 23 години, розповів речник військової адміністрації Роман Молдавчук. “Це стосується, в першу чергу, великих споживачів електроенергії. Обмежити електроспоживання з 7 до 23 години. До них це довели, вони знають, хто скільки споживає, їм встановлений ліміт. До домогосподарств ми звертаємося з проханням обмежити електроспоживання в ці періоди. Наприклад, не вмикати електроприлади, котрі споживають багато електроенергії без крайньої потреби”, — повідомив речник.

За словами Романа Молдавчука, наразі невідомо доки діятимуть обмеження на споживання електроенергії підприємствами.

ЗакарпатПост