Петрос – кам’яниста гора на Закарпатті. Чому варто там побувати восени?

Мандруйте Карпатами?

А ви відвідали всі найвищі вершини Українських Карпат❓ Ні❓ Тоді мандруйте з нами❗️

Сьогодні ми розкажемо вам про гору Петрос.

Про відому гору розповів Карпатський біосферний заповідник

Це одна з найвищих вершин Чорногірського хребта, четверта за висотою в Українських Карпатах (2020 метрів над рівнем моря). Назва походить від румунської «petros» і перекладається як «камінь». Складається вершина з потужних пісковикових глиб.

Знаходиться Петрос:

🔹у Закарпатській області, Рахівському районі;

🔹на північно-західному кінці Чорногірського хребта;

🔹між горами Шешул і Говерла.

Схили гори, а саме західний та південно-західний надзвичайно круті; північний та північно-східний – урвисті.

Як спланувати свій маршрут та звідки його починати? Є декілька напрямків, але сьогодні розкажемо про екотуристичний маршрут “З Кевелева на Петрос”, що проходить по території Кевелівського ПНД відділення заповідника.

✅протяжність маршруту – 22 км (в один бік – краще плануйте маршрут на два дні);

✅приблизна тривалість – 12 год.;

✅висота над рівнем моря – 2020 м. (перепад висот – 1400 м.)

🥾Взувайте зручне взуття, але не кеди. Не забувайте і про дощовик, адже у високогір’ї погода може змінитися протягом декількох годин. Якщо ви взяли з собою щось смачненьке, то йдучи маршрутом, ви матимете можливість перекусити під час зупинок, на спеціально облаштованих місцях відпочинку. Але не залишайте нічого в лісі!

Подбайте про необхідне спорядження:

🎒намет;

🎒туристичний коврик;

🎒спальник;

🎒туристичний примус тощо.

Маршрут розпочинається з ур. Кевелів, що знаходиться між селами Кваси та Ясіня. Тут ви зможете відвідати інформаційно-туристичний центр.

Обов’язково зареєструйтеся та придбайте вхідний квиток. Ваша оплата – це підтримка заповідника, яку ми дуже цінуємо в цей непростий час!

Далі починайте підйом маршрутом, який проходить гірською дорогою, минаючи скелі, ліси і полянки, в саме серце Чорногірського масиву з мальовничими краєвидами. Маршрут пролягає вздовж потоку Кевелів, лівої притоки Чорної Тиси. Потік бере початок на північно-західних схилах гори Петрос, далі тече по вимитому впродовж тисячоліть у гірських породах руслу. Долина потоку мальовнича і практично непорушена. Тут можна побачити численні природні і штучні перепади. То зліва, то справа із мелодійним та грайливим дзюркотінням впадають до нього невеличкі потічки і струмочки. Надзвичайною різноманітністю тут відзначається рослинний і тваринний світ. 🐺🐗🌿

Вздовж маршруту можна:

🐾побачити сліди диких звірів;

🫐посмакувати ожиною та чорницею (на при кінці літа);

💦напитися чистої джерельної карпатської води.

Між урочищами Васкул і Шумнєска у підніжжі вершини Менчул на висоті 1210 м н. р. м. знаходиться біостаціонар Львівського національного університету та полонинське господарство, на якому утримують овець, корів та коней. До речі, тут у місцевих вівчарів можна посмакувати та придбати продукти полонинського господарства – сир, бриндзю, вурду і жентицю. Вівчарі тут такі приязні, що з готовністю для вас приготують і банош.

☝️Будьте обережні худобу охороняють собаки, які можуть бути агресивними до чужих людей. Вони тут «працюють» охоронцями худоби і дуже відповідально ставляться до своєї роботи.

Звідти пішохідною стежкою ви прямуєте на самісіньку вершину г. Петрос. З її вершини відкриваються прекрасні панорамні краєвиди Карпатських хребтів:

⛰Чорногора;

⛰Свидовець;

⛰Мармарош;

⛰Румунські Карпати.

Тут ви відчуєте спокій та насолоду від навколишньої краси. Відпочили? Час рушати назад або продовжити свою мандрівку Чорногірським хребтом.

Мандруйте горами та не забувайте бути ЕКО!💚

ЗакарпатПост