У неділю – День автомобіліста. Як працюють водії “швидкої” на Закарпатті

105 бригад екстреної медичної допомоги наразі працюють на Закарпатті. До складу входять фельдшер та водій, а у близько 40-ка “швидких” є ще і лікар. Про це розповіла керівниця відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги Олена Суханова.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

За її словами, в їхній установі працюють близько 450 водіїв. Напередодні дня автомобіліста, який в Україні цьогоріч відзначатимуть 30 жовтня, журналісти Суспільного дізнавалися більше про роботу водіїв екстреної медичної служби та як вони працюють у команді, аби вчасно надати допомогу хворим.

Дві хвилини має бригада “швидкої”, щоб зібратися і виїхати на виклик до пацієнтів. Розповів водій Роман Беднарський. “За 10 хвилин маємо доїхати до місця. Не завжди виходить, бо Ужгород маленьке місто й дуже завантажене, багато машин. Набагато менше тепер є таке, що не пропускають на дорогах. Коли я тільки прийшов на роботу, тоді більше було таких випадків, що не пропускали нашу машину, як зараз. Зараз більш уважні водії”, — каже Роман Беднарський.

Чоловік працює водієм екстреної швидкої допомоги два роки. Каже: робочий день починається о 8. “Зранку приходимо на роботу, проходимо медогляд, отримуємо дозвіл і приступаємо до роботи. Ми приймаємо і здаємо чистий автомобіль, тобто щоранку миємо автомобіль. Буває таке, що допомагаю лікарям, але здебільшого я чекаю біля машини, бо не можу її залишати. Найважче мені дивитися на хворих маленьких діточок”, — розповів водій.

У команді з Романом Беднарським впродовж року працює лікарка швидкої допомоги Христина Рішко. За її словами, під час викликів водій допомагає і їй, і фельдшеру. У день їхня бригада може мати 8-17 виїздів до хворих. “У роботі “швидкої допомоги” дуже важливий взаємозв’язок між членами бригади, коли люди розуміють одне одного з півслова. Наш водій досконало знає машину, що і де знаходиться, володіє апаратурою, допомагає нам під час транспортування хворого, знає алгоритм серцево-легеневої реанімації, тобто дуже важливо, коли під час критичних викликів, коли не вистачає рук, водій теж розуміється в наданні першої допомоги”, — пояснила лікарка.

У Мукачеві водієм “швидкої” два роки працює Артем Тараненко. Каже: за кермом вже 17 років. Найважче, за його словами, працювати вночі. “Майже сонним бути дуже уважним за кермом. Розумієте, коли рухаєшся з проблисковими маяками й звуковим сигналом, тоді треба звертати увагу на ситуацію на дорозі, дотримуватись правил дорожнього руху, забезпечувати безпеку руху, розуміючи, що позаду в машині знаходиться хворий, у якого важкий стан та лікарі, треба зважати, щоб не надати більше травм хворому, тому потрібно мати тверезу свідомість”, — каже водій.

ЗакарпатПост