Відновлення приватизації державного майна в Закарпатті під час воєнного стану

Під час війни Україна зробила рестарт приватизації у 2022 році. Це важливий крок до відновлення бізнес-активності в Україні, зміцнення економічної безпеки нашої держави.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Верховною Радою було прийнято в другому читанні законопроект №7451, який запустив приватизацію та оновив її процедури. Бізнес отримав можливість інвестувати у державне майно, яке не використовувалось роками.

Водночас, об’єкти держвласності нарешті отримають шанс стати ефективними підприємствами, дати людям роботу та приносити кошти Україні для зміцнення обороноздатності і боротьби з агресором та відновлення пошкодженої інфраструктури. Мала приватизація, покликана дати можливість викупити об’єкти за справедливою ціною та розпочати діяльність, особливо в регіонах, де люди в селах та містечках знають об’єкти, які роками стоять і неефективно використовуються різного типу будівлі, як наприклад сараї, гаражі, тощо.

Приватизація потрібна для розвитку економіки, залучення інвестицій. Інакше державне майно і надалі втрачатиме вартість, а держава – гроші.

Ми перетворюємо Фонд на інвестиційну платформу, яка може працювати з національними та міжнародними інвесторами. Основна мета за короткостроковий період – знайти ефективного власника шляхом реалізації активів малої та великої приватизації.

Про актуальні питання приватизації у цей непростий для країни час, говоримо із начальником Управління забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області Наталією КАСТРОВОЮ.

Пані Наталіє, розкажіть, будь ласка, якою стала процедура приватизації об’єктів малої приватизації після прийняття закону №7451.

Процедура приватизації наразі зазнала невеликих змін здебільшого зміни стосуються покупців. Тобто першим етапом є оголошення власне аукціону в системі Прозоро, надалі змін зазнала процедура підписання договору і порядок оплати. Таким чином, проводиться аукціон з об’єктів приватизації і після оплати за об’єкт, підписується договір купівлі-продажу. Складеною процедурою прибрано ті зловживання, які застосовувалися деякими покупцями до цього, наявні непоодинокі випадки, коли з переможцем аукціону укладався договір, а потім покупець не сплачував за об’єкт відповідно до умов договору, і судився з нами роками.

По-друге, зробили можливим приватизацію об’єктів, які знаходяться під арештом. На жаль, більшість 90% об’єктів державної власності, у підпорядкуванні підприємств, які вже роками не працюють та нарощують борги. Це закинуті об’єкти, які не ведуть господарської діяльності, але все ж потребують витрачання коштів на охорону, на податки, і в багатьох випадках там є люди, які рахуються за підприємствами і не отримають заробітної плати. Тобто у цих підприємств наявні борги, які накопичуються за цим непрацюючим підприємством, і з часом вони будуть вже перевищувати вартість активів, які є на підприємстві, і таким чином таке підприємство вже не буде підлягати приватизації, а піде за процедурою ліквідації чи банкрутства. Цим законом дозволено приватизацію таких об’єктів в арештах, але зі збереженням усіх прав кредиторів. Для того, щоб можна було приватизувати цей об’єкт і залишити всі обтяження; щоб у нового власника, після погашення зобов’язань по боргам, була можливість розпоряджатись цими активами надалі (наприклад така ситуація з Закарпатськими ДП – Батьовський КХП, Вертолітний завод в Дубовому).

По-третє, стартова ціна встановлюється на рівні балансової вартості, а у випадку, коли балансова вартість дорівнює нулю, то проводиться незалежна оцінка та визначається ринкова вартість об’єкта.

Який ефект матиме відновлення приватизації для держави та бізнесу?

Зараз першочергова мета приватизації – допомогти бізнесу втриматися в умовах війни, водночас знявши тягар з державного бюджету. Щоб у стару будівлю вже давно зупиненого заводу прийшов новий підприємець і запустив там виробництво ліків, одягу, посуду – чого завгодно. І там працюватимуть люди, отримуватимуть зарплату й годуватимуть сім’ї, платитимуть податки.

Перш за все, приватизація дасть доступ до майданчиків для роботи релокованих підприємств, які потребують нових приміщень. Це означає відновлення діяльності бізнесу, пожвавлення економічної активності та збереження і створення нових робочих місць.

По-друге, сучасна приватизація дозволить ліквідувати корупційні схеми на державних підприємствах та забезпечить надходження від погашення боргів підприємств до державного бюджету.

По-третє, це запуск виробничих та логістичних потужностей, які сьогодні не працюють. Держава не мала достатньо коштів для інвестицій в модернізацію та відновлення непрацюючих підприємств. Тим більше не має на це фінансового ресурсу під час війни. Бізнес готовий інвестувати, держава має лише дати йому можливість це зробити.

Які об’єкти на Закарпатті готові до приватизації?

Інформація про всі об’єкти на аукціонах доступна на сайті privatization.gov.ua, а торги відбуваються на електронній площадці «Прозоро.Продажі».

Наразі виставлені на аукціон такі лоти:

-02.11.2022року – окреме майно – нежитлова будівля водолікарні “Квасовець” загальною площею 207,73 м², за адресою: Хустський (колишній Міжгірський) р-н, с. Мерешор, вул. без назви, буд. б/н.

-08.11.2022 року – окреме майно – група інвентарних об’єктів у складі: адмінбудинок – літ. А загальною площею 458,24 м²; гаражі – літ. Б загальною площею 93,63 м²; кочегарка – літ. В загальною площею 43,5 м², за адресою: Ужгородський (колишній Великоберезнянський) р-н, смт Великий Березний, вул. Штефаника (вул. Радянської Армії), 45;

-ЄМК ДП “Батьовський КХП”, за адресою: Закарпатська обл., Берегівський р-н, смт Батьово, вул. Вашута, 132 (готується), до речі, сподіваємося, на гарячу боротьбу за цей об’єкт.

-ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання». Основним видом діяльності підприємства є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (готується).

А ще хотіла доповнити, що на цьому тижні відбулись перші з початку повномасштабного вторгнення приватизаційні онлайн-аукціони у Закарпатській області.

За об’єкт приватизації – вбудоване приміщення загальною площею 212,6 м² за адресою: Закарпатська обл., Хустський район, м. Іршава, вул. Білецька, 4/2, на торгах змагалися 10 учасників.

Зі стартових 5 583 грн ціна збільшилась у 146 разів – до 812 999 грн.

За об’єкт приватизації – будівля сараю загальною площею 59,6 м² за адресою: Закарпатська обл., Берегівський р-н, м. Виноградів, вул. Петефі, 4, на торгах змагалися 3 учасника.

Зі стартових 2 058 грн ціна збільшилась у 146 разів – до 300 000 грн.

В середньому кількість учасників на аукціонах складає від 3 до 10 учасників.

Кошти від перших приватизаційних аукціонів в умовах воєнного стану повинні надійти до бюджету найближчим часом.

А загалом сума надходжень від об’єктів малої приватизації за 9 місяців складає 3,4 млн грн. з ПДВ.

Дякую бізнесу за те, що вкладають гроші в Україну, працюють та створюють робочі місця для людей.

Це дуже позитивний знак — український бізнес не тільки відновлюється, а і починає інвестувати у довгострокову перспективу.

Отже, Управління забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області запрошує потенційних інвесторів для прийняття участі в онлайн-аукціонах для інвестування в модернізацію активів придбаних на приватизаційних аукціонах, які призведуть до пожвавлення економічної діяльності в регіоні і будуть основою для економічного розвитку Закарпаття.

Актуальну інформацію можна знайти за посиланнями:

Сторінка Facebook:  https://www.facebook.com/zakarpattia.spfu/

Телеграм – канал Управління : https://t.me/zak_spfu

Сайт Управління:  http://www.spfu.gov.ua/ua/regions/zakarpattia.html

http://privatization.gov.ua https://orenda.gov.ua/ 

Закарпатпост