Уряд анонсував виплати роботодавцям для зменшення безробіття

У 2023 році уряд запровадить нові програми компенсацій роботодавцям за працевлаштування деяких категорій населення, щоб активізувати ситуацію на ринку праці. Про це повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна за підсумками онлайн-зустрічі з великими роботодавцями, організованої Державною службою зайнятості.

Йдеться про компенсації роботодавцям за працевлаштування деяких категорій людей, що можуть мати труднощі під час пошуку роботи. Зокрема, молоді, учасників бойових дій, які шукатимуть роботу після закінчення війни, одиноких батьків, людей із інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, людей передпенсійного віку, повідомляє Суспільне.

Законодавчі зміни запроваджують нові активні програми зайнятості. Вони передбачають компенсації роботодавцям за працевлаштування деяких категорій людей, що можуть мати труднощі під час пошуку роботи. Зокрема, молоді, учасників бойових дій, які шукатимуть роботу після закінчення війни, одиноких батьків, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, людей передпенсійного віку.

“Навесні 2023 року для роботодавців запрацює така норма — якщо ви берете на роботу молодь віком до 25 років, яка, переважно, не має страхового стажу, впродовж шести місяців фонд із безробіття компенсуватиме вам половину мінімальної заробітної плати”, — розповіла керівниця Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк.

Крім того, якщо працедавець візьме на роботу людину з інвалідністю, чи військовослужбовця, або людину, якій залишилось 5 років до пенсії, держава пів року компенсуватиме половину витрат на оплату її праці, але не більше мінімальної зарплати. Також залишається програма надання компенсації за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Вона діє 2022 року, і за нею вже працевлаштовано майже 15 тисяч людей.

За словами очільниці Державного центру зайнятості, в проєкт державного бюджету на 2023 рік на активні програми зайнятості уряд заклав 2,5 млрд грн. Вона називає це “безпрецедентно високою сумою, втричі більшою, ніж на ці цілі поточного року”. Таким чином програмами, спрямованими на зростання зайнятості, матимуть можливість скористатись значно більше українців, зазначила Жовтяк.

За словами Бережної, війна негативно позначилась на ринку праці, і уряд шукає різні способи, щоб збільшити можливості для працевлаштування людей. Вже запустили низку програм для підвищення рівня зайнятості і створення нових робочих місць. Йдеться про релокацію, надання грантів на започаткування чи розвиток бізнесу, компенсації роботодавцям за працевлаштування та оплату праці внутрішніх переселенців.

“Ці інструменти вже успішно діють. Також з наступного року ми пропонуємо ще й нові механізми, зокрема передбачені нещодавно прийнятим законом, які стимулюватимуть активність роботодавців,” — зазначила Бережна.

ЗакарпатПост