Закарпатські аудитори виявили на підприємстві «Ужгородське лісове господарство» порушень на майже 52 мільйони гривень

Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області аналізували роботу лісгоспу за період із початку 2018 року і до середини 2022 року. 

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

За висновком аудиту зволікання з виготовленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки призвело до відчуження 85 ділянок земель лісового фонду загальною площею 182,76 га, вартість яких понад 5 млн грн.

Понад 20 млн грн лісгосп зазнав незаконних витрат через недотримання законодавства при нарахуванні земельного податку, повідомили Закарпатпост у пресслужбі Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області.

Понад 1,8 млн грн витрат виникло через виплату зарплат та нарахувань на неї лісовій охороні за охорону земель Жорнавського та Костринського лісництв – 5 599 га, хоча на виконання указу Президента їх передали без вилучення земель Ужанському національному парку.

Аудитори також установили, що через неврегульовану нормативно-правову базу витрати на утримання мисливських угідь, які надали в користування, для лісгоспу були на понад мільйон гривень вищими за отримані доходи.

За визначенням аудиторів, через неефективні управлінські рішення лісгосп весь час, за який проводилася перевірка, майже 1,3 млн грн перевів одному з підприємців, хоча окремі послуги не були належно оформлені, деякі – фактично не надані, а понад 380 тис. грн оплатили за послуги без укладення договору.

До 858 тис. грн неефективних витрат призвели управлінські рішення лісгоспу про перерахування коштів ДП «Закарпатліссервіс» на оплату різних послуг (консультаційно-інформаційних, юридичних, інформаційно-технічних, супутніх транспортних тощо). Майже 346 тис. грн витратив лісгосп на матеріальні допомоги та премії працівникам аудиторської фірми «Практика».

Підприємство також неефективно спрямувало кошти на внески у спільну діяльність із ДП «Закарпатліссервіс», що може призвести до понад 400 тис. грн непродуктивних витрат. До слова, на порушення законодавства договір про сумісну діяльність не погоджений Державним агентством лісових ресурсів України.

Недотримання ДП «Ужгородське ЛГ» вимог нормативних документів призвело до 844 тис. грн незаконних витрат держресурсів: на понад 309 тис. грн незаконно відпущено дров, на 573 тис. грн надано неоподатковані матеріальні допомоги працівникам підприємства.

До заподіяння шкоди лісу на загальну суму понад 2,7 млн грн призвели незаконні рубки дерев, пошкодження та знищення невстановленими особами через неефективні управлінські рішення керівництва підприємства щодо охорони лісу та попередження лісопорушень. Безпосередньо під час аудиту державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області провели рейди і виявили порушення природоохоронного законодавства на майже 297 тис. грн.

Недостатня претензійно-позовна робота лісгоспу вже призвела до втрат на 1,9 млн грн та може ще призвести до втрати 1,2 млн грн.

Підприємство також зазнало втрат при реалізації лісопродукції на понад 2,2 млн грн, зокрема через реалізацію за заниженими цінами та без попередньої оплати.

Аудитори встановили, що на порушення законодавства лісгосп не оформив реєстрації речових прав на 37 будівель та споруд, які перебувають на його балансі, тому є ризик у майбутньому втратити майно вартістю близько 3 млн грн. Крім того, про майно, яке не використовувалося через незадовільний стан, не дбали, і, як наслідок, – втрата об’єктів державної власності вартістю понад 92 тис. грн.

Із передачею житлового фонду вартістю понад 329 тис. грн органам місцевого самоврядування керівники лісгоспу зволікали і це призвело до втрати  майна. 

Про всі результати аудитори краю докладно поінформували правоохоронні органи.
 
Закарпатпост