Як писали Радіодиктант єдності в Ужгороді. Життя — це навчання, тому помилки — не головне

34 людей написали Радіодиктант національної єдності в Ужгородському науковому ліцеї. Це учні старших класів та вчителі. Цього року текст читала народна артистка Ада Роговцева. Текст з назвою “Твій дім” написала українська письменниця Ірина Цілик.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

О 11:26 Ада Роговцева почала читати текст диктанту. Радіодиктант в Ужгородському науковому ліцеї вчителі, учні старших класів та голова ОВА писали 20 хвилин. Одинадцятикласник Валентин Гапочка — вимушений переселенець з Луганської області. Хлопець вперше писав радіодиктант, пише Суспільне

“Мені дуже сподобалося, це дуже потрібно зараз для нашої країни, бо дуже важка ситуація. Я сподіваюся, що завдяки цьому радіодиктанту ми переможемо цих росіян. Я думаю, що є декілька помилок, але життя — це навчання, тому помилки — це не головне”, — сказав Валентин Гапочка.

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита розповів Суспільному: “Я списував у своїх друзів, які сиділи поруч. Підглянув декілька ком і там, де були дефіси та все інше, то просто перевірив, чи треба ставити, бо коли я вчився, то були правила переносу деяких слів, а я знаю, що вже змінилися ці правила. Я думаю, що я справився. Мені навіть цікаво. Помилки? У всіх в житті бувають помилки, тому я не бачу в цьому жодних проблем”.

Одинадцятикласниця Наталія Рішко радіодиктант до цього вже писала. Вона розповіла: “Диктант був не таким і важким, важко було емоційно, бо там згадується про рідний дім, про його запах і про те, що зараз переживають ті, для кого дім був справжньою фортецею сили і наснаги”.

Богдана Пшенична — учениця 9-го класу. Дівчина також писала вперше радіодиктант. Вона сказала: “Для мене він був неважкий, я перед цим повторила правила. Я повторила розділові знаки, правильне написання. Думаю, що я впоралася. Думаю, що я відправлю свій диктант для перевірки на електронну пошту, бо хочу побачити свої помилки, що там правильно, а що ні. Мені дуже подобається. Я б хотіла ше написати наступного року”.

Уп’яте радіодиктант писала вчителька української мови та літератури Ужгородського наукового ліцею Оксана Кирлик.

“Кожен диктант має свої розділові знаки, тому що є таке поняття “авторське право”. Цей диктант пов’язаний з сучасністю, з тими подіями, які відбуваються сьогодні, які ми не можемо оминати, а навпаки — ми повинні винести для себе урок, щоб в майбутньому не робити тих помилок, а також вивчати мову, збагачувати, вдосконалювати себе. Поки людина живе, доти вона вдосконалюється”, — сказала Оксана Кирлик.

Свої роботи для перевірки учасники радіодиктанту зможуть надіслати паперовим листом або скинути на електронну пошту Українського радіо до 10 листопада. Самостійно перевірити роботу можна буде 11 листопада, коли текст диктанту оприлюднять на сайті “Українського радіо”.

ЗакарпатПост