росія хоче перекрити газ Молдові, а крайньою зробити Україну

Ексголова “Оператора ГТС України” (ОГТСУ) Сергій Макогон вважає, що “Газпром” останньою заявою про намір знизити подачу газу Молдові хоче, щоб Кишинів не здійснював закачування газу в українські ПСГ, і шукає привід знизити транзит.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

“Це (віртуальний реверс/backhaul – ІФ-У) звичайна практика. Ми вже з 2020 року так робимо з російським газом на всіх європейських кордонах і це “Газпром” не бентежить. А запуск віртуального реверсу в Молдові викликав таку бурхливу реакцію “Газпрому”. Схоже, “Газпром” просто не хоче допустити, щоб Молдова закачувала газ в українські ПСГ і шукає привід зменшити транзит”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”, пише itta.info

За його словами, претензії “Газпрому” про нібито “осідання в Україні російського газу, призначеного для постачання молдавським споживачам”, не мають під собою жодних підстав.

“Весь обсяг повністю поставляється. Все оформлено документами. Просто запрацював віртуальний реверс, коли різноспрямовані потоки заміщуються, тому фізичні потоки відрізняються від комерційних. Наприклад, з України до Молдови йде 50 млн куб. м, а з Молдови до України 10 млн куб. м. Тоді фізично з України до Молдови пройде лише різниця – 40 млн”, – пояснив Макогон.

Як повідомлялося, “Газпром” у вівторок пригрозив скоротити постачання Молдові через ГТС України через нібито “осідання в Україні російського газу, призначеного для постачання молдавським споживачам за контрактом із компанією “Молдовагаз”.

“Обсяг газу, що подається “Газпромом” на ГВС “Суджа” для транзиту до Молдови через територію України, перевищує фізичний обсяг, що передається на кордоні України з Молдовою… При збереженні транзитного дисбалансу через Україну для споживачів Молдови 28 листопада з 10:00 “Газпром” “почне скорочення подачі газу на ГВС “Суджа” для транзиту через Україну в обсязі добового недопостачання”, – заявили в російській компанії.

У свою чергу в ОГТСУ запевнили, що всі обсяги газу, які були прийняті на точці входу з Росії “Суджа”, зокрема для подальшого транспортування споживачам Молдови, були передані на точках виходу з України до Молдови “Олексіївка” та “Гребеники” у повному обсязі. Це підтверджено всіма необхідними документами, підписаними із суміжними операторами, одним із яких є сам “Газпром”.

Директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями “Оператора ГТС України” Ольга Бєлькова зазначила, що Росія не вперше вдається до використання газу як інструменту політичного тиску.

За її словами, йдеться про грубу маніпуляцію фактами для обґрунтування свого рішення ще більше обмежити обсяги постачання газу до європейських країн. “Впровадження типових європейських бізнес-правил роботи на міждержавних точках з’єднання свідомо трактується “Газпромом” як порушення контрактних зобов’язань, вочевидь, у політичних, а не комерційних цілях”, – наголосила вона.

ОГТСУ з 1 серпня 2022 року збільшив обсяги можливості вимірювання природного газу в точці з’єднання “Гребеники” (між Україною та Молдовою) у 1,5 раза – з 3,96 до 6,12 млн куб. м на добу.

Молдавський оператор ГТС із 28 вересня 2022 року почав підтверджувати номінації на здійснення транспортування природного газу у вигляді віртуального реверсу (backhaul) у точці з’єднання “Гребеники”.

ЗакарпатПост