Де робитимуть бюджетні протези мукачівським пенсіонерам після закриття стоматполіклініки

“МИ – НЕ ПРОТИ! МИ ПРОСТО… НЕ ГОЛОСУЄМ” або Як показова бездіяльність депутатів фактично поставила хрест на бюджетних протезах для мукачівських пенсіонерів та решти пільговиків
“Удар по зубам!”

Саме під таким заголовком 22 серпня 2022 року група “МукачевоSOS” оприлюднила пост, в якому порушила вкрай важливе для пільгової категорії населення нашої громади питання: де і за якими тарифами робитимуть бюджетні протези мукачівським пенсіонерам після закриття стоматполіклініки?

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Про це запитує у соцмережі Владимир Горишняк

Так ось тоді, в серпні, директор лікарні святого Мартина Євген Мешко, відповідаючи на це запитання нашої групи, безапеляційно заявив, що “це фейк, не відповідає дійсності. Прошу адміністратора перевіряти факти перед публікацією”.

Послуговуючись порадою, Євгена Васильовича, ми цей факт, звичайно, перевірили… Потім перевірили ще раз (щоправда, вже разом із депутатом Мукачівської міської ради Романом Бігунцем) і дійшли висновку, що “фейком” тут, на жаль, і не тхне. І якщо негайно не надати цьому ганебному факту широкого суспільного резонансу, то не сьогодні-завтра місто назавжди втратить унікальну споруду, аналогів якої в області не існує.

Адже стоматполіклініку будували ще часів СРСР із суворим дотриманням всіх норм і правил, яким має відповідати цей лікувальний заклад.

Ба більше, до Романа Бігунця почали надходити звернення від його виборців, а також інших небайдужих громадських активістів з проханням – вжити дієвих заходів, аби не допустити ліквідацію стоматологічного відділення поліклініки шляхом скорочення 20 працівників, які є відповідальними саме за лікування пільгових категорій громадян, кількість яких через військові дії значно зросла.

Власне, саме такою є передісторія депутатського запиту пана Бігунця, котрий вчора було винесено на голосування депутатського корпусу мукачівської міської ради і зрештою… ганебно провалено: аби зупинити бездумне і відверто антисоціальне рішення щодо скорочення працівників стоматвідділеня, не допустити його ліквідацію, а пану Мешку – прозвітувати перед Мукачівською міською радою про ті заходи, яких ним було для його збереження та належного функціонування, забракло всього 4 (чотири!) голоси.

Причому доволі показовою була позиція депутатів, що представляють такі фракції як “Команда Андрія Балоги” та “Батьківщина”: за винятком двох депутатів, що утрималися (М.Лендел та О.Переста), решта депутатів навіть не голосувала “проти” – вони ПРОСТО НЕ ГОЛОСУВАЛИ. Але і цього виявилося достатнім, аби спроби Бігунця і ще п’ятнадцятьох депутатів, які відчайдушно намагалися врятувати соціальну стоматологію від неминучої смерті, виявилися марними.

Але ще більш показовим і таким, що не піддається жодним логічним поясненням є те, що проти ліквідації одного із структурних підрозділів лікарні Святого Мартина НЕ виступили самі лікарі, яких громада міста наділила депутатськими повноваженнями – М.Гавришко та Ю.Токарський. Та й позиція депутатки (і за сумісництвом – заступниці мера) Юлії Тайпс, яка будь-де позиціонує себе як фронт-вумен усіх без винятку соціально-гуманітарних проектів міста, не викликає нічого іншого як відвертого здивування. Адже по факту все видається так, що нашим депутатам (і, як показує практика, таких – відносна більшість) навіть не потрібно вступати у дискусії, обстоювати власну позицію і висувати власні аргументи проти контраргументів своїх опонентів.
Достатньо… ПРОСТО НЕ ГОЛОСУВАТИ.

І при цьому ще й мати совість претендувати на роль такого собі “державника” у масштабах окремо взятого міста!

Серед аргументів тих, хто виступає за ліквідацію стоматвідлілення лікарні Святого Мартина можна почути, що вона, мовляв, перебуває у глибокій дотації та є вкрай обтяжливою для міського бюджету. Як на мене, до таких “аргументів” взагалі не можна ставитися серйозно, адже тут йдеться про надання лінійки медичних послуг саме тим верстам населення, які від держави мають право на пільгу, а отже такі послуги просто не можуть бути не дотаційними.

Ну, і зрештою, вже абсолютним сюром видається те, що навіть у разі ліквідації стоматвідділення лікарні Святого Мартина, його керівництво і досі не може дати більш-менш змістовної відповіді на питання, яке хвилює громаду: а яка, власне, доля чекає на саму будівлю, яка початково була “заточеною” виключно під стоматполіклініку і послугами якої за роки її існування скористалися тисячі мешканців нашого міста?

Одне слово, сьогодні навколо цієї гострої, як зубний біль, теми, постає безліч запитань, на які люди хочуть мати чіткі та адекватні відповіді. І вони тут, безумовно, мають рацію. Адже аби щось вщент і назавжди зруйнувати – багато розуму не потрібно. А ось примусити чиновників до конструктивних дій аби комунальні установи вірою і правдою працювали на благо людей – є святим обов’язком тих депутатів, які незважаючи ні на що, все ж таки мають достатньо сміливості і почуття власної гідності аби ГОЛОСУВАТИ.

Навіть за умов, якщо сьогодні вони – у відносній меншості…

Володимир Горішняк, адміністратор групи “МукачевоSOS”

ЗакарпатПост