4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Це свято ще має назву – «Вхід у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії».

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Батьки Пречистої Діви Марії св. Іоаким і Анна будучи бездітними, дали обіцянку, якщо в них народиться дитина, то віддадуть Її на службу Богу у Єрусалимський храм. Господь Бог вислухав їхні молитви і дав їм доньку. Коли їй виповнилося три роки, батьки привели Її до храму і віддали в руки первосвященика Захарії, батька св. Івана Предтечі. Тут Пресвята Богородиця перебувала тривалий час аж до заручин з св. Йосифом.

Свято Введення належить до 12-ти великих свят. Воно має один день перед- і чотири дні післяпразденства.

Цього дня у храмах проводять богослужіння. Батьки моляться за благословення для дітей, вагітні – про вдалі пологи, бездітні пари – про дарування потомства. Незаміжні дівчата звертаються до Богоматері з проханням про гарний шлюб. Це свято вважається завершальним у низці важливих церковних осінніх дат і відкриває цикл зимових.

Що не можна робити в цей день

Існувала категорична заборона брати шлюби. Як і в інші церковні свята, 4 грудня не можна займатися фізичною працею, а також вишивати, шити, прати, прибирати. Не можна ображатися, лютувати і засуджувати будь-кого. В народі казали, що 4 грудня не можна давати в борг.

Закарпатпост