Адресні картки не потрібні: в Ужгороді прокуратура домоглася скасування протиправної вимоги виконкому

Восьмий апеляційний адміністративний суд підтримав принципову позицію Ужгородської окружної прокуратури та залишив в силі рішення суду першої інстанції, за яким скасовано необхідність надання громадянами адресних карток (форми Б) при зверненні до Центру надання адміністративних послуг Ужгородської міської ради.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

У ході розгляду справи прокурор довів, що виконавчий комітет міської ради вчиняв протиправні дії та, порушуючи Закон України «Про адміністративні послуги», включив до переліку документів, необхідних громадянам для отримання певних адміністративних послуг, адресні картки (форми Б). При цьому виконком як уповноважений орган з формування та ведення реєстру територіальної громади, маючи чітко визначену законодавством процедуру наповнення даних цього реєстру, не використовував їх. Натомість вимагав надання згаданих карток з метою усунення прогалин у сформованій базі даних.

Необхідність надавати адресні картки була закріплена у Тимчасовому порядку видачі довідок про зареєстрованих, відсутність зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, зареєстрованих осіб на день смерті одного з них, затвердженому рішенням виконкому Ужгородської міської ради. Вказані положення Порядку погіршили якість надання адміністративних послуг та порушили спрощений порядок при їх отриманні. За позовом прокуратури відповідні пункти документу суд визнав протиправними та нечинними, а дії виконавчого комітету щодо включення карток до переліку – незаконними.

Наразі ж ужгородці, які мають намір звернутись до ЦНАПу Ужгородської міської ради за довідкою про зареєстрованих осіб, не зобов’язані надавати адресні картки (форми Б) для отримання цієї адмінпослуги, повідомляє прокуратура Закарпатської області.

ЗакрпатПост