США погодили оборонний бюджет із рекордною допомогою Україні: дають більше, ніж хотів Байден

Сенат Конгресу США погодив рекордний оборонний бюджет на 847,3 млрд. доларів, включаючи 800 млн. доларів на військову допомогу Україні.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Про це йдеться в чернетці законопроєкту, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Ліга.нет.

Ця допомога Україні проходить у законопроєкті як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). Вона щорічна з початку війни Росії проти України у 2014 році.

Законодавці США погодилися затвердити на $45 млрд більше загальних військових витрат, ніж запросив президент Джо Байден, і виділити Україні на 500 млн доларів більше, ніж подавав заявку Білий дім.

Сумарний оборонний бюджет США на 2023 фіскальний рік, таким чином, становитиме $857,9 млрд, з них $816,7 млрд – конкретно Пентагону, і $30,3 млрд – на програми національної безпеки під керівництвом Пентагону.

У цю суму входить:

  • забезпечення стратегічної конкуренції з Китаєм та Росією;
  • проривні технології (гіперзвукова зброя, штучний інтелект, 5G та квантові обчислення);
  • модернізація кораблів, літаків та транспортних засобів;
  • підвищення рівня життя військовослужбовців та їхніх сімей.

Законодавці ухвалили рішення про періодичні звіти “про плани Міноборони щодо надання допомоги України у короткостроковій та середньостроковій перспективі”.

Документ дозволяє тимчасове скасування певних контрактних обмежень щодо боєприпасів для підтримки України або для збільшення запасів Пентагону, а також надає розширені повноваження щодо використання домовленостей про тилове забезпечення НАТО та забезпечує багаторічні закупівлі певних боєприпасів.

У документі наголошується на “незламній прихильності Сполучених Штатів НАТО”, а також на “важливості збереження єдиної відповіді на російську несправедливу війну проти України та інші спільні виклики безпеки”.

Законопроєкт “висловлює думку Конгресу, що Сполучені Штати повинні продовжувати допомагати Україні у боротьбі з несправедливим і нічим не спровокованим нападом з боку Росії”, і прозорість/аудит такої допомоги “необхідна для забезпечення ефективної та стійкої підтримки”.

Передбачається, що голосування за законопроєкт відбудеться у Палаті представників до кінця тижня. Законопроєкт набуде чинності відразу після підписання президентом Байденом. 

ЗакарпатПост