Напередодні Дня самоврядування, одразу 20 медичних працівників лікарні Святого Мартина поповнили лави безробітних

ДОСАМОВРеДУВАЛИСЯ? або Як за іронією долі, напередодні Дня самоврядування, одразу 20(!) медичних працівників лікарні Святого Мартина поповнили лави безробітних, а саму будівлю стоматвідділення – опечатано та закрито на ключ

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Про це у соцмережі пише Владимир Горишняк

Вчора на державному рівні Україна відзначила День самоврядування – день, коли зазвичай місцеві органи влади звітують про свої досягнення та здобутки, діляться перспективами розвитку.

Але, напевно, Мукачево було б не Мукачевом, якби воно не надало цьому Дневі власну інтерпретацію, перетворивши День самоврЯдуввання на такий собі День СамоврЕдування. Себто це коли через навмисні та цілком свідомі дії тих чи інших чиновників, погіршується соціальна складова міста, розвиток її інфраструктури і благоустрою. Іншими словами, образно кажучи, це такий собі прицільний постріл собі у ногу.

Яскравим прикладом саме такого самоврЕдування може слугувати, скажімо, перспектива втратити місту легендарний і водночас один з найстаріших стадіонів міста “Авангард” (розташований, між іншим, у парковій зоні) заради зведення тут каскаду елітних “хатинок”. Але, якщо такі перспективи для нашого міста поки що лише віддалено вітають десь на обріях, то дії місцевих чиновників “від медицини” вже сьогодні можна вважати такими, що якнайкраще символізують собою той самий День самоврЕдування.

Адже за іронією долі, саме у цей день одразу 20 працівників лікарні Святого Мартина (серед них один є навіть лікарем вищої категорії) поповнили лави… безробітних: відповідний наказ про їхнє звільнення напередодні дня самоВредування підписав директор медичного комунального закладу пан Мешко.

І, зауважте, відбулося це не зважаючи на те, що аж 16(!) депутатів міської ради були категорично проти ось таких “чапаєвських методів” щодо ліквідації “під корінь” стоматвідділення, яке, за відносно доступною та демократичною ціною забезпечувало протезування для пільгової категорії мукачівців. А таких у місті – ні десяток і навіть ні два, а з огляду на те, що у країні точиться кривава війна з рашистами – кількість потенційних пільговиків найближчим часом зросте в рази!

За великим рахунком, цей скандальний наказ пана Мешка (із присмаком самоврЕдування) міг би взагалі не з’явитися на світ Божий, якби, скажімо, купка депутата міської ради від “Батьківщини” на чолі з Юлією Тайпс одностайно підтримали своїх колег з інших фракцій, які наполягали на збереженні стоматвідділення у його теперішньому стані.

Але, вочевидь, через те, що “точка сидіння” новоспеченої заступниці мера Мукачева визначає “точку погляду” на соціальні, а точніше кажучи на антисоціальні аспекти життєдіяльності пересічних мешканців міста, то все сталося не так, як гадалося. І… пан Мешко таким чином отримав всі юридичні важелі, аби… підписати свій наказ і, як наслідок, тим самим дати потужний «коппен дуппен» своєму колишньому підлеглому – начальнику стоматвіддліня пану Лемку, а разом з ним ще 19 медичним працівникам – лікарям та зубним технікам.

До речі, рівно за тиждень до того “дня Х”, як пана Лемка разом з його підлеглими, за допомогою поліцейських, мало не силою виштовхали із будівлі, де вони багато років поспіль вірою і правдою працювали на благо мешканців міста, мер Мукачева Андрій Балога, під час бюджетних слухань, привселюдно зробив пану Лемку пропозицію: мовляв, якщо маєте бажання, то, будь ласка, беріть разом із своїми підлеглими будівлю (або один з її поверхів) у оренду за виключно символічну суму в одну гривню, а далі сідайте із паном Мешком за “стіл переговорів” аби в цьому затяжному конфлікті дійти якогось загального консенсусу на благо міста.

Іван Іванович, хоч і не відразу, але врешті решт на пропозицію мера пристав. Балога, своєю чергою, поінформував про це директора лікарні Святого Мартина. Але тут вже пан Мешко зайняв принципову позицію і від будь-яких перемовин зі своїм колишнім підлеглим Іваном Лемко… категорично відмовився.

І це при тому, щотепер ніхто в місті (можливо, за винятком самого пана Мешка) не має жодного уявлення про те, хто і як відтепер лікуватиме та протезуватиме пільгову категорію мукачівців. А якщо до цього додати той факт, що допоки в лікарні тривають зовсім недитячі “кадрові війни”, десятки пацієнтів із нетерпінням чекають на власні протезні вироби, то ситуація і справді видається доволі невизначеною.

Ось, як бачимо, від самоврЯдування до самоврЕдування у місті над Латорицею – лише один крок. Утім, його можна було б уникнути, якби кожна із конфліктуючих сторін зробила лише по півкроку на зустріч один одному.

Ну, а поки цього не сталося, весь медперсонал госпрозрахункового стоматвідділення на чолі з її керівником – звільнено, двері будівлі – закриті на ключ та опечатані, а недороблені зубні протези, як і годиться… поклали на полицю.

Напевно, десь у глибині душі пан Лемко, який віддано, наче лев, боровся і за збереження відділення, і за збереження робочих місць для своїх підлеглих, усвідомлює, що в цьому раунді він-таки поступився, але опускати руки і визнавати себе переможеним він точно не збирається. Тому що в решті решт для нього це – справа принципу. А ще – справа, котрій він, як лікар вищої категорії, віддав не один десяток кращих років свого життя.

А це знову ж таки свідчить про те, що у “конфлікті лікарів”, який вже давно вийшов за межі міста, крапку ставити – зарано. То ж головним діючим особам, напередодні вирішальних батлів, хочеться щиро побажати мудрості, виваженості, взаємоповаги один до одного і, звичайно, не забувати, що саме від їхніх помилок (будь-то кадрові чи менеджерські) страждатимуть, насамперед, пересічені мукачівці. А допустити цього не можна за будь-яких розкладів.

І чесний та неупереджений арбітраж в особі мера нашого міста Андрія Балоги тут буде вкрай доречним. Хоча б від усвідомлення того, що до пропозицій, привселюдно озвучених міським головою, чиновникам потрібно ставитися з відповідною повагою, не виставляючи Мукачево та його мешканців у неприглядному ракурсі. Тоді і день самоврЯдування для всі нас буде саме таким.

І за назвою. А, головне, і за його змістом…

Володимир Горішняк, адміністратор групи “МукачевоSOS”

ЗакарпатПост