На Ужгородщині – лісосіка в центрі села. Люди волають по допомогу

Вирубки дерев у населених пунктах області – дуже болісне питання для Закарпаття. Як і масове нищення Карпат загалом.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Із року в рік екологи б’ють на сполох і попереджають про небезпеку, про можливі катаклізми через варварське сталення до довкілля, але ласі до збагачення на “зеленому золоті” ніяк не можуть зупинитись.

Чергова прикра ситуація сталася на Ужгородщині. Про неї ЗакарпатПост повідомила постійна читачка.

Мова йде про село Зарічево, вулицю із колишньою Назвою Толстого, а зараз – Тиху.

Там проходить масова вирубка дерев.

На думку старости, це – сухі аварійні граби.

Утім люди запевняють, що дерева здорові і насправді були є живою огорожею між цвинтарем та будинками.

Також місцеві мешканці наголошують, що дерева вирізають не просто так, вони насправді підуть на опалення для місцевої гімназії.

“Як же треба ненавидіти природу і людей, аби так над ними знущатися! – каже жителька села. – Потрібно опалення для навчального закладу? Будь ласка! Ніхто не заперечує! Зима ж! Діточкам потрібно знаходитися в теплі! Але в бюджеті можна знайти кошти на закупівлю дров, а не губити зелені насадження! Не треба перетворювати центр села на лісосіку! І не потрібно прикриватися війною!”

У Зарічеві люди плачуть, скаржаться, кричать. Утім чи чує їх староста?!

“Колись могутні граби укріпляли берег, а тепер там хочуть посадити туї, – додає жінка. – Чи зможе слабенька коренева система цих деревцят слугувати справді надійним берегоукріпленням? На жаль, ні! Через дощі вода буде змивати ґрунт донизу на асфальтову дорогу”.

При цьому мешканці села не проти санітарної вирубки, вони розуміють, що дерева не повинні заважати електроопорам, але люди проти того, щоб усі насадження вирізали під пеньки.

“Були ще в нас сосни величезні. Так одну із них уже зрізали під корінь, іншу надпиляли, під третьою розпалили багаття і вона підгоріла, скоро засохне зовсім. Це – справжнє мародерство! Куди везуть дрова – місцевих не інформують”, – кажуть зарічани.

Якщо природу губитимуть так і далі, люди бояться, що вона за все “віддячить” катаклізмами. Але від них постраждає передусім також невинне населення! Якщо не зупинити зло вчасно, нащадки можуть мати у недалекому майбутньому серйозні екологічні проблеми!

ЗакарпатПост