На його рахунку 11 ворожих літаків, 13 БПЛА та дві ракети: історія командира ЗРК “Бук М1” Ярослава Мельника

У Харківській області його батарея понад півроку протистояла російським льотчикам. Водночас у небі могли бути до десяти літаків, але Ярослав Мельник не боявся кидати їм виклик.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

“Наша батарея протистояла їм одна. Співвідношення сил було, м’яко кажучи, не на нашу користь. У нас були секунди. Включити апаратуру, виявити та захопити об’єкт. Бажання збивати окупантів було дуже сильним”, – каже військовий, пише телеграм-канал Правда Геращенко.

Він з побратимами виконав понад сорок бойових пусків і знищив 28 цілей ворога — дві крилаті ракети, два вертольоти, 11 бойових літаків різних типів та 13 БПЛА. Якось йому вдалося збити російський літак, не випустивши жодної ракети.

“Виявили мету. Увімкнули радар підсвічування. У кабіні рашиста в цей час зазвучали звукові повідомлення про опромінення радаром. Він зрозумів, що з мисливця перетворився на мету. Напевно, це так приголомшило льотчика, що він одразу катапультувався. Літак розбився”, — згадує він. .

За надзвичайну мужність та професіоналізм Ярослав Мельник нагороджений орденів “Золота Зірка” та удостоєний звання Герой України.

ЗакарпатПост