Відійшов у вічність кандидат фізико-математичних наук, доцент Моца Андрій Іванович

Кафедра теорії ймовірностей та математичного аналізу, факультет математики та цифрових технологій ДВНЗ «Ужгородський національний університет» з глибоким сумом сповіщають, що 26 грудня  2022 року, внаслідок важкої недуги,  на 87 році життя відійшов у вічність  завідувач кафедри (1988 — 2015),  кандидат фізико-математичних наук, доцент  Моца Андрій Іванович.  

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Народився 2 вересня 1936 року в селі Шом Берегівського району Закарпатської області. В 1953 році закінчив Ужгородську середню школу № 1 ім. Т.Шевченка. В цьому ж році поступив на математичне відділення фізико-математичного факультету Ужгородського держуніверситету, яке закінчив у 1958 році. З цього часу до жовтня 1964 року працює вчителем математики в закладах освіти Ужгородського району та міста Ужгорода. Протягом 1964-1967 рр. Моца А.І. навчається в аспірантурі на кафедрі математичного аналізу зі спеціальності теорія ймовірностей (науковий керівник – доцент Гартштейн Б.Н.). З 1 вересня 1967 року до лютого 1968 року працював асистентом кафедри математичного аналізу, а з 3 лютого 1968 року він – старший викладач цієї ж кафедри. 31 травня 1982 року в Київському держуніверситеті Моца А.І. захищає дисертацію «Граничні теореми для випадкових полів з умовно незалежними приростами» на здобуття наукового ступеня кандидата фіз.-мат. наук. 24 червня 1986 р. він обирається на посаду доцента кафедри математичного аналізу. 2 вересня 1988 року йому присвоєно вчене звання доцента по цій же кафедрі. 26 вересня 1988 року Моца А.І. обирається завідувачем кафедри.  Протягом роботи в УжНУ читав лекційні курси, проводив практичні й семінарські заняття з математичного аналізу, функціонального аналізу та інтегральних рівнянь, теорії ймовірностей і математичної статистики, а також курси за вибором з теорії випадкових процесів, йдеться на сайті УжНУ. 

Завжди  толерантний,   уважний до потреб студентів та співробітників, А.І. Моца заслужив повагу колег та багатьох поколінь випускників.  Андрій Іванович залишиться у пам’яті світлою і чуйною людиною, науковцем,  прекрасним педагогом і вчителем.

Висловлюємо глибокі співчуття рідним та близьким і розділяємо з ними біль втрати.

Прощання з Андрієм Івановичем та чин похорону відбудеться   28 грудня  о 10.30  в ритуальному залі на Кальварії.

ЗакарпатПост