На Закарпатті припинено масштабний незаконний видобуток андезиту – двом особам повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Закарпатської обласної прокуратури двом жителям Мукачівщини повідомлено про підозру у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення (ч. 3 ст. 240 КК України).

замовляй рекламу на сайті zakarpatpost.net 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

За даними слідства, на території Мукачівського району діяв незаконний кар’єр, де без жодних обов’язкових дозволів тривалий час вівся видобуток андезиту – дороговартісного каменю, який використовують у будівництві. Протиправна діяльність була налагоджена у промислових масштабах: «чорні» копачі систематично видобували облицювальний камінь і на спеціально переобладнаному транспорті звозили до місць зберігання. Після обробки андезит вантажили на палети та готували до продажу.

Двох закарпатців викрили та затримали саме під час чергового факту незаконного видобутку каменю. На місці знайшли необхідне для таких робіт знаряддя та транспортні засоби.

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури спільно з оперативниками Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ, слідчими Нацполіції Закарпаття та бійцями КОРДу провели ряд обшуків на складах. Там вилучили більше 170 т андезиту, обладнання для обробки каменю, спецтехніку та документацію. Загальну вартість вилученого оцінюють у понад 2 млн грн. Точну суму завданих державі збитків буде встановлено згодом.

Триває слідство, в ході якого правоохоронці встановлюватимуть і інших причетних до злочинної діяльності осіб. Зокрема, перевіряють можливу участь в оборудці працівників контролюючих органів і місцевого самоврядування.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, повідомляє Закарпатська обласна прокуратура.

ЗакарпатПост