У Карпатському біосферному заповіднику зафіксовано ріднісне природнє явище

Під час зимових досліджень науковців Карпатського біосферного заповідника в Кузійському заповідному урочищі виявлено місця поширення білих “волохатих” утворень на мертвих гілках і коріннях. Ознайомившись з літературою, визначили, що вони спричинені життєдіяльністю гриба Exidiopsis effusa. Присутність цього виду гриба за певних кліматичних умов сприяє утворенню на мертвій деревині так званого білого волохатого утворення. У літературі таке рідкісне явище називають «крижаним волоссям», «льодяною косою» або «волохатою бородою», інформують у заповіднику. 

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пиши у вайбер: 050 222 50 50

Дослідженням гриба Exidiopsis effusa займався німецький вчений Альфред Вегенер, який у 1918 році помітив білуватий павутинний наліт на поверхні деревини, що містить лід, а його помічник ідентифікував масу тонких ниток міцелію гриба.   Вчені описали рідкісне явище та припустили, що існує зв’язок між утворенням льоду і життєдіяльністю гриба в деревині. Для формування таких білих утворень необхідна сукупність факторів:

– волога гниюча деревина широколистяного дерева;

– вологе повітря;

– температура трохи нижче 0 градусів за Цельсієм.

У цьому році відсутність снігового покриву дозволила спостерігати це рідкісне природне явище у заповідному лісі Карпатського заповідника.

ЗакарпатПост