Найдорожче в Україні. Рієлторка з Ужгорода розповіла про ситуацію з ринком нерухомості на Закарпатті

У грудні на Закарпатті оренда однокімнатних квартир була найвищою в Україні. Такі дані опублікували на аналітичному сайті “Слово і діло” з посиланням на Державну службу статистики. Вартість оренди однокімнатної квартири в Закарпатській області зросла на майже 87%. Далі йде Івано-Франківська та Львівська області. Подешевшала оренда квартир у фронтових Миколаївській та Харківській областях, а також на Одещині. На Запоріжжі, попри близькість до зони бойових дій, середня вартість оренди зросла майже на 11%.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

Скільки зараз коштує оренда житла на Закарпатті та як змінювалися ціни протягом 2022-го року розповіла в інформаційному ефірі “Суспільне. Спротив” власниця рієлторської агенції в Ужгороді Софія Шевкун.

За її словами, зростання цін в регіоні відбулося після масового виїзду з початку повномасштабного вторгнення Росії. Тоді люди з східної та центральної України почали виїжджати у західні регіони.

“Ми не встигли підготуватися, рієлтори не змогли моментально зреагувати на цю ситуацію. І тому мало було в наявності квартир як в оренду, так і на купівлю”, — каже Софія Шевкун. “У нас було мало часу, щоб з’ясувати із власниками, з якими ми співпрацюємо, чи вільна їхня нерухомість, чи ні. Тому пішла спонтанна робота всіх рієлторів міста та області. Ціни зросли миттєво”.

Ціна оренди однокімнатної квартири до березня 2022 року, за словами рієлторки, була від 5 тис. грн, двокімнатної — 200$ (5850 грн за курсом НБУ на 1.03.2022) і вище. У березні ціна зросла на 50%. У квітні ціни піднялися на 200-300%.

“Якщо однокімнатна коштувала у звичайному будинку 5 тис. грн і вище, то з квітня 2022 року — 500$ (14 625 грн за курсом НБУ на 1.03.2022) і вище. У новобудовах однокімнатна квартира коштувала до 1500$ (близько 44 тис. грн за курсом НБУ на 1.03.2022). Це був пік — квітень-травень. Двокімнатна квартира — найбільш популярне житло. Люди їхали сім’ями, дуже важко було знайти квартиру для тих, хто мав домашніх улюбленців. Власники квартир перестали здавати житло з тваринками. Також це стосувалося маленьких дітей. З ними чогось теж була проблема”, — каже Софія Шевкун.

На які квартири найбільший попит

У 2022 році найбільшим попитом користувалися двокімнатні квартири. “Трикімнатні квартири пропорційно були дешевші. Однокімнатні розлетілися моментально. У квітні вже практично не було вільної в оренду нерухомості”, — каже Софія Шевкун.

За її словами, на Закарпатті у 2022 році здавали квартири і безкоштовно. “Були випадки, коли приїжджали люди і ми безкоштовно, без оплати наших послуг здавали квартири, допомагали їм знайти житло. Були випадки, коли люди їхали, давали аванс і не могли зайти в житло. Скільки вони попадали на шахраїв. Ці явища почастішали з початку війни”.

Чи є популярним ринок купівлі-продажу житла на Закарпатті

З початку війни люди, які переїхали на Закарпаття, винаймали житло. Згодом — почали купувати. “Коли зрозуміли, що це не на день, не на два, не на місяць, почалася масова купівля житла. Насамперед купували новобудови. Люди, які виїжджали зі східної України, брали новобудови”, — каже підприємиця.

Як змінювалася вартість житла у 2022 році

Ціна на новобудови з початку війни зросла на 100%. “У січні однокімнатна квартира коштувала 30-35 тис. доларів, до 40 максимум (за курсом НБУ на 1.04.2022 — від 878 тис. грн до 1 млн 170 тис. грн). У квітні ціна збільшилася до 50 тис. доларів (за курсом НБУ на 1.03.2022 — 1 млн 462 тис. грн). Тобто, у січні квадратний метр у новобудовах коштував 650$ (за курсом НБУ на 1.01.2022 — 17 732 грн), а у квітні 1000$ (за курсом НБУ на 1.04.2022 — 29 255 грн) і вище. Наразі ціна трішки стабілізувалася, але тенденція підйому цін триває”, — каже рієлторка.

За словами Софії Шевкун, наразі пішов спад. “Є досить багато квартир. Зараз однокімнатну квартиру можна зняти від 8 тис. грн у звичайному будинку, в новобудові від 300 доларів і вище. Ціна залежить від забудовника, якості буд матеріалів, поверху. Люди бояться брати в оренду квартири на верхніх поверхах, квартири поблизу аеропорту”.

На що звернути увагу при оренді та купівлі житла

При оренді житла наймач має зрозуміти, чи підходить йому ця квартира, чи відповідають умови.

Власниця рієлторської агенції в Ужгороді каже: “Не треба давати аванси. Робити за можливості через знайомих, щоб людина бачила всередині це житло. На відстані люди відправляють гроші і потім виникають дуже багато проблем. Квартира може не підійти, квартира може бути в будинку, у якому частіше відключають світло”, — каже Софія Шевкун.

Найчастіші випадки шахрайства при оренді та купівлі житла

“На сайтах багато оголошень не від власників. Вони описують гарну картинку за меншу ціну. На це не потрібно вестися. Потрібно розуміти, що гарна картинка і дешева ціна — ознаки аферистів. Наразі в області випадки шахрайства зменшилися, — каже Шевкун.

За її словами, при бажанні винайняти квартиру, щоб не потрапити на шахраїв, не треба давати аванс, перевіряти, чи житло відповідає картинці, просити від власників документи. При купівлі житла потрібно також перевірити наявність боргу за комунальними платежами.

ЗакарпатПост