ТОП-5 цікавих фактів про закарпатські бетлегеми

📌 Культурне Закарпаття: Бетлегеми

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пиши у вайбер: 050 222 50 50

Коляда бетлегемів – один з найколоритніших різдвяних звичаїв на Закарпатті. Костюмоване дійство за участі жителів сіл та міст усіх вікових категорій запам’ятається вам і безперечно є туристичною візитівкою області.

Туристичний бренд Закарпаття оголосив ТОП-5 фактів про закарпатських бетлегемів:

1️⃣«Бетлегем» – не що інше, як назва міста Віфлеєм. Бетлегеми – це ряджені люди, що зібралися для костюмованого розігрування різдвяного дійства – вертепу.

2️⃣ Бетлегеми заходять до господи, розігрують біблійну сценку й колядують. У кожній оселі на колядників чекають за накритим столом. Дорослих бетлегемів запрошують до столу, а молодшим – віддячують солодощами або грошима.

3️⃣ У складі бетлегемів мають бути: 2 ангели, вівчарі, дідо в штанях, чорт та інші міфічні та біблійні герої.

4️⃣ У 2023 році бетлегеми на Закарпатті додали нові образи. Так, у Мукачеві місцеві пластуни зіграли вертеп, де серед персонажів були Валерій Залужний та володимир путін.

5️⃣ Зараз бетлегеми на Закарпатті ходять не тільки по хатах, а й по районних дорогах. Якщо, приміром, ви їдете з Ужгорода до Львова автомобілем, то вас в дорозі може зупинити група бетлегемів, заколядувати вам і вимагати гроші. Не відмовляйте, воно того варте 😉

🌟 Христос народився! Славімо його!

ЗакарпатПост