Конституційний суд Чехії наказав враховувати війну в Україні при розгляді екстрадиції росіян

Ухвалюючи рішення про допустимість екстрадиції росіян на батьківщину для кримінального переслідування, чеські суди завжди мають враховувати наслідки вторгнення в Україну для підсудного. 

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пиши у вайбер: 050 222 50 50

Таке рішення ухвалив у вівторок Конституційний суд, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Czech Radio.

Конституційний суд розглядав скаргу людини, якій загрожує судове переслідування за шахрайство на батьківщині в Росії. 

Суд постановив, що Верховний суд у Празі допустив помилку, коли незабаром після російського вторгнення в Україну ухвалив рішення про допустимість екстрадиції цієї людини. Суд мав провести ретельніше розслідування, перевірити, чи можна довіряти дипломатичним гарантіям, наданим Росією, і чи справді вони захищають екстрадовану особу від жорстокого поводження. 

Верховний суд не врахував належним чином ситуацію, що виникла після початку військового вторгнення Росії в Україну, порушив фундаментальне право громадянина Росії на судовий захист, тому Конституційний суд анулював його рішення.

Проте, йдеться у висновку КС, цю постанову не можна тлумачити в тому сенсі, що військове вторгнення РФ виключає можливість екстрадиції осіб до Російської Федерації. Чехія і Росія, як і раніше, є договірними сторонами Європейської конвенції про екстрадицію, проте завжди необхідно враховувати війну, що триває, та її наслідки як надзвичайно серйозну обставину.

Згідно з конституційною скаргою чоловіка, російська влада порушує основні права власного населення, зокрема в реакції на несхвалення частиною населення війни в Україні. За його словами, це загальновідомі факти, які необхідно враховувати в суді.

В інших випадках у 2022 році чеські суди вирішували, що екстрадиція в Росію є неприпустимою саме через порушення там міжнародно гарантованих прав населення, неповагу до свободи зібрань і свободи слова, а також через російську агресію в Україні.

ЗакарпатПост