Сьогодні – Щедрий вечір. Чи ворожитимуть закарпатські дівчата на судженого?

Традиційно, 12 днів після Різдва Христового називають Святками і триватимуть вони аж до Водохреща 19 січня.

дай оголошення або рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення дзвони • 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово дзвони • 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Вечір 13 січня, напередодні  Старого Нового року, називають Щедрий вечір. У народній традиції свята Маланки та Василя об’єдналися у Щедрий вечір. Тобто, 13 січня ми відзначаємо: Василів вечір, свято Маланки та Щедрий вечір.

Значна кількість традицій та обрядів Щедрого вечора асимілювалася з язичницькими. У Щедрий вечір 13 січня ряджена молодь ходила по домівках, співала  щедрівки, за що господарі їх щедро віддячували: пригощали оладками, пирогами, ковбасами. Самі щедрування супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками: наприклад, водили Козу та грали у Маланку. 

Здавна вважали, що цей день наповнений магією та атмосферою чарів, тому популярним звичаєм є ворожити на Старий Новий рік. Здебільшого це роблять молоді дівчата, які хочуть взнати коли треба чекати своє кохання.

У народі вважалося, що саме ворожіння у ніч з 13 на 14 січня – найбільш правдиві. Навіть існувала така приказка: «Все, що загадає дівиця червона під Василя – все збудеться, а що збудеться – не минеться».

На Закарпатті вважають, що ворожіння на Святки – найбільш точні та правдиві.

Перед ворожінням потрібно налаштуватись на серйозний лад, розпустити волосся, розв’язати всі вузли, які є на одязі (пояси, ремені, декоративні елементи), зняти браслети та перстені й точно сформулювати питання, яке вас цікавить.

Гадаємо на ім’я коханого

Щоб дізнатися: що за ім’я буде у того, хто призначений долею, можна поворожити за допомогою воску. Взяти жовту воскову або червону парафінову свічку (інші кольори небажані). Підпалити від сірника ближче до третьої години ночі. В повітрі викреслити «суджений мій». Перевернути й дати вільно стекти воску в воду (поки тричі звучить фраза «ім’я судженого покажи, дай дізнатися, з ким вік коротати»). Задути свічку – не потрібно вогню горіти даремно, і уважно оглянути крапельки. Серед них знайдуться ті, що схожі на літери. Яка перша попадеться – так і кликати будуть коханого.

Ворожіння з гребінцем

Перед сном дівчина кладе під подушку гребінець зі словами «Суджений, ряджений, прийди і розчеши мені волосся». Якщо уві сні бачить, як чоловік розчісує їй волосся, то бути їй цього року одруженою з тією людиною, яка наснилася.

Ворожіння книгою

Ще одним цікавим ворожінням є ворожіння книгою. Подумки озвучте своє запитання і навмання в обраній книзі назвіть номер сторінки та рядка. Фраза, написана в цьому місці буде відповіддю на ваше запитання.

Ворожіння на майбутнє з чашками

Для ворожіння потрібно кілька чашок (стільки, скільки й людей, які ворожать). У чашки кладуть перстень, монету, хліб, цукор, цибулю, сіль, в одну чашку наливають трохи води. З закритими очима кожен з тих, хто ворожить, по черзі обирає чашку.

Передбачення на майбутнє наступні: перстень – до весілля; монета – до багатства; хліб – до достатку; цукор – до веселощів; цибуля – до сліз; сіль – до нещастя, а чашка з водою – до життя без особливих змін.

Закарпатпост