Воює з 18 років: “Хорус” став одним із легендарних захисників Маріуполя

Лев Пашко воює з 2017 року, саме тоді, у 18 років, він став солдатом окремого загону спецпризначення “Азов” Нацгвардії України. Юнак обрав собі позивний “Хорус” – ім’я давньоєгипетського бога полювання, неба та війни. Пройшов кілька курсів підготовки, став командиром роти.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пиши у вайбер: 050 222 50 50

З першого дня повномасштабного вторгнення військ росії в Україну Хорус захищав Маріуполь. З 21 березня 2022 року, після евакуації з Маріуполя Микити Надточія, був призначений тимчасовим виконувачем обов’язків командира другого батальйону полку “Азов”, пише телеграм-канал Правда Геращенко.

26 березня із боку с. Гнутове Маріупольського р-ну супротивник зробив чергову спробу прориву оборони маріупольських захисників. Назустріч ворожій колоні з 5-ти танків та 2-х бойових машин піхоти виступила група азовців на чолі з “Хорусом”. Внаслідок бою українські воїни знищили майже всю техніку та кілька десятків окупантів. Пашко особисто підбив одну з російських БМП-2 та танк, захопив уцілілу БМП та радіостанцію.

28 березня українські спецназівці “прасували” рашистів під час переправи через нар. Кальміус. У результаті ворог зазнав значних втрат і відступив. Пашко знову влучно потрапив у танк та у 4 вантажні автомобілі з боєприпасами.

1 квітня на околиці Маріуполя Лев Пашко з 14 українськими бійцями вступив у бій із близько 50 російськими окупантами, у яких був танк та 4 бойові бронемашини “Рись”. Трохи більше години потрібно захисникам, щоб знищити всю техніку та половину особового складу ворога.

Лев Пашко потрапив у полон, був звільнений під час великого обміну 21 вересня 2022 року.

Указом Президента України від 25 березня 2022 року Пашка було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Незабаром після нагородження першою державною нагородою Хорусу було надано чергове військове звання “лейтенант”.

А 17 квітня Леву було надано звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка”.

ЗакарпатПост