Новий Рік за старим стилем: якщо сьогодні винесете сміття, то і щастя з хати винесете!

Сьогодні – Новий Рік за старим стилем та свято Василя. Більшість закарпатців кажуть, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці. Дівчата могли щедрувати лише під вікнами і до опівночі.

замовляй рекламу на сайті zakarpatpost.net 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Також вважається, що у цей день не слід вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря «старого стилю») і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів. Таким чином Старий Новий рік  святкують в ніч з 13 на 14 січня.

Гості, що приходять в дім і щедрують, засівають поріг різними злаками: пшеницею, річкою, ячменем, просом — в знак побажання благополуччя, щастя і багатства. Після засівання господарі ніколи не змітали зерна віником, а ретельно збирали їх вручну. Навесні ці злаки змішували з посівним зерном і вірили, що так можна домогтися багатого врожаю восени.

Вважається, що в день Старого Нового року не можна вимовляти слово «тринадцять». Підрахунок дрібних монет принесе багато сліз. Не можна давати в борг, щоб не провести так весь рік. 14 січня не можна виносити з хати сміття, щоб не винести разом з ним щастя.

Туман в День Святого Василя – до багатого врожаю. Ясне і зоряне нічне небо – до великої кількості ягід, хуртовина – до горіхів, а паморозь на ранок – до меду.

Ще одна невід’ємна традиція ночі на День Святого Василя – святкові ворожіння. Дівчата намагаються побачити судженого. Для цього вони ховали свої гребені під подушки і звали судженого-рядженого. Вважалося, хто присниться дівчині в цю ніч – за того вона і вийде заміж.

Але і це не все. У той же день молоді хлопці намагалися вирішити ще одне питання: сватання. Вечір 13 січня – єдиний в році, коли можна було знову відправити сватів до дівчини, яка вже відмовила одного разу.

Закарпатпост бажає вам гарного та приємного свята! Віримо в ЗСУ і дуже чекаємо перемоги!

Закарпатпост