В Ужгородському районі виявили два порушення умов проживання вимушених переселенців

Два порушення умов проживання виявили під час перевірки працівники Держпродспоживслужби в Часлівецькому будинку культури Сюртівської громади, що в Ужгородському районі. У цьому закладі наразі живуть 24 вимушених переселенців. Була там і наша знімальна група.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пиши у вайбер: 050 222 50 50

Перевірку умов проживання переселенців у Часлівецькому будинку культури проводять не вперше, розповіла начальниця відділу державного нагляду за дотримання санітарного законодавства Держпродспоживслужби Закарпаття Людмила Коломоєць. Жінка каже: цього разу зафіксували два порушення, пише Суспільне

“Раніше, коли надали приміщення для проживання цих внутрішньо переміщених осіб, було два зауваження. За душову кабінку, за холодильник, бо було недостатньо холодильного обладнання . Зараз бачимо два холодильника. При перевірці бачимо, що обігрів приміщення здійснюється піччю на дровах і є задимлення. Будемо писати припис голові ОТГ, що вони усунули порушення. Мінімальні умови санітарно-епідемічного законодавства дотримані”, — говорить Людмила Коломоєць.

Два порушення умов проживання переселенців виявили Часлівецькому будинку культури

Фото: Суспільне Ужгород

Про умови проживання розповідає і вимушена переселенка з Харкова Лариса. Жінка тут живе з родиною.

“Там моя сім’я, під стіночкою. Ми свої умови трохи покращили. Спали на матрацах, військові дали лежаки. Он груба димить. Слава Богу вже тут не димить, Андрій (чоловік Лариси) підмазав, де зміг. А там, особливо, коли вітер задуває так, що воно не витягує, дихати взагалі неможливо. Навстіж все відчиняємо. Дах тече, інколи тече, інколи ллє. У туалеті капає”, — каже переселенка Лариса.

Два порушення умов проживання переселенців виявили Часлівецькому будинку культури

Фото: Суспільне Ужгород

24 вимушених переселенців живуть у Часлівецькому будинку культури з середини липня 2022 року, розповідає начальник відділу охорони здоров’я Сюртівської сільської ради Іван Парада.

“Були елементарні умови: ліжка, вода, тепло. Літо було, працювали кондиціонери. На той час душової не було. Люди милися поруч у школі-інтернаті за домовленістю. Поруч, за 200 метрів, амбулаторія, їм не відмовляють. Якщо необхідно в район, теж питання вирішується. У цілому на території Сюртівської сільської ради у садочках проживали близько 300 чоловік. Частина виїхали, частина живе на приватному секторі”, — каже начальник відділу охорони здоров’я Сюртівської сільської ради Іван Парада.

Два порушення умов проживання переселенців виявили Часлівецькому будинку культури

Фото: Суспільне Ужгород

Вимушена переселенка з Луганської області Валерія робить іграшку для одинадцятирічної дитини. Жінка розповіла, що живуть Часлівецькому будинку культури з 15 липня минулого року.

“Зараз краще, хоч душову поставили. Їжу нам надають, продукти харчування, а готуємо самі. Спимо тут. Тепло, дякуючи, що топлять. У будні, коли світла немає, читаю. Мала займається онлайн зі своєю школою, Сєверодонецькою, з вчителями, коли є світло та інтернет”, — розповідає переселенка Валерія.

Два порушення умов проживання переселенців виявили Часлівецькому будинку культури

Фото: Суспільне Ужгород

За словами Людмили Коломоєць, повторну перевірку цього закладу проведуть орієнтовно через тиждень.

ЗакарпатПост