Закарпатцям пересадили серце, нирку і печінку: лікарі провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора

Це друга така операція в Україні і перша, яку українські лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег. Операція тривала 16 годин!

Передплатіть газету ПОРАДИ ЗДОРОВ’Я на своїй пошті ❤️ індекс 89266 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

«Наша команда на чолі із Романом Домашичем та Ігорем Гуменним. Зробили вони це через «мінідоступ» і без задіяння апарату штучного кровообігу. Трансплантація тривала 16 годин. Завершилася вночі. Минула успішно. Від ранку пацієнт дихає самостійно. Крім легень наші лікарі з допомогою колег з Інституту серця пересадили ще 4 органи: серце, печінку та дві нирки», – йдеться у дописі Першого медоб’єднання Львова.

Донором став 54-річний чоловік, мешканець Львівщини. У нього трапився інсульт. Стан – несумісний з життям. Після того, як медики констатували смерть мозку, рідні погодилися віддати його органи заради порятунку інших людей.

Легені, а з ними можливість вільно дихати, отримав киянин Олександр. Йому – 56 років. У нього була тотальна бульозна емфізема – захворювання, при якому повітряні кисти замінюють здорову легеневу тканину. Впродовж останніх декількох років він заледве проходив 30 метрів. Якщо більше – паморочилось в голові, чоловік задихався. Через раптовий розрив уже гіганських кист життя чоловіка могло обірватись будь-якої миті. 

Олександр – один із ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС: усував наслідки вибуху на 4-му енергоблоці. Там отримав радіаційне опромінення. Це, ймовірно, й стало причиною критичних змін в обох легенях. 

На пересадку зважився заради сина Тимофія. Йому – 11 років. Олександр виховує хлопчика сам. Хоче, щоб у нього і надалі був люблячий тато.

Трансплантація тривала 16 годин. Вражені хворобою легені було вкрай складно забрати. Однак нашим кардіохірургам це вдалося. Опівночі донорські легені наповнилися повітрям. Вже під ранок – пробудження, вдих на повні груди, усмішка на обличчі та сльози в очах. Усе – заради сина.

Донорське серце отримав 48-річний Олександр, мешканець Закарпаття. У нього була дилатаційна кардіоміопатія. Його серце втрачало пружність і не могло перекачувати кров. Без донорського серця він не мав шансу на життя.

Печінку пересадили ще одному мешканцю Закарпаття, 50-річному  Валерію. У чоловіка був цироз, зумовлений вірусним гепатитом С.

Нирки. Перша дісталась Івану також  із Закарпаття. Йому – 47 років. Інша нирка – 44-річний Любові з Прикарпаття. Обоє тривалий час хворіли на хронічнй гломерулонефрит. 

Світла пам’ять донору! Подяка родинні за згоду на забір органів!

Дякуємо усім медичним командам, які брали участь в цій, без сумніву, історичній трансплантації!

Легені пересаджували: Роман Домашич, Ігор Гуменний, Іван Міськів, Віктор Титюк, Богдан Гель, Ілля Братунець. Окрема подяка польським колегам із Śląskie Centrum Chorób Serca/Silesian Center for Heart Diseases, які вчили наших спеціалістів. 

Команда трансплантації серця – Інститут серця: Борис Тодуров, Гаврило Ковтун, Софія Чайковська.

Печінку трансплантували: Андрій Гоцуленко, Володимир Дмитрів, Олександр Голуб, Андрій Крупач, Володимир Дятел. 

Трансплантація нирок: Максим Овечко, Андрій Крупач, Дмитро Шевчук.

Анестезіологічний супровід: Наталя Матолінець, Христина Орлинська, Андрій Курило, Рома Гайдук, Юрій Якимович, Олександр Сагайдак, Сергій Іщук, Юлія Пирог, Станісав Жирош. Лілія Кузьмак, Ірина Бриконська, Віталій Сало, Олеся Думас, Христина Гук, Наталія Варещук.

Медичні операційні сестри: Юлія Берчун, Юля Василина, Наталя Хомин, Роксонала Панчоха, Олена Казакова, Ірина Томків.

Команда трансплант-координації: Михайло Каленіков, Ірина Ілясевич.

Дякуємо за підтримку команді Міністерство охорони здоров’я України та особисто Віктор Ляшко, народній депутатці Оксана Дмитрієва, а також команді Український центр трансплант-координації.

Завдяки вам усім ми впевнено та неухильно крокуємо до трансплантаційної незалежності! Все – заради тисяч пацієнтів, які чекають порятунок вдома – в Україні, – йдеться у дописі Перше медичне об’єднання Львова.

Закарпатпост