У двох закарпатських спецшколах для нечуючих і слабочуючих навчається 184 дітей від 3 до 18 років

На базі Ужгородської спеціальної школи І-ІІІ ступенів, де навчаються слабочуючі та нечуючі діти з початку навчального року запрацював експерементальний клас для дітей з важким мовленням. Про це повідомила директор закладу Наталія Бушко під час робочої наради щодо функціонування закладу та перспектив його розвитку.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

Директор також повідомила, що приміщення школи займають близько 800 квадратних метрів. Тут діє гуртожиток на 110 місць. У спецшколі навчається 92 дітей від 3 до 18 років, є 2 дошкільні групи. У спецкласах допускається максимум 8 учнів. Близько 40 учнів — з Ужгорода і району, решта — з іншої частини області. Дітей навчають 46 педагогів. Їм допомагає 35 чоловік техобслуговування. За словами директора, цьогоріч учителям зменшили надбавку до зарплатні за престижність на 25%.

Минулого року загальний бюджет школи склав 19 млн 275 тис. З них державна субвенція — 11 мільйонів. У закладі проведено ремонт котельні, санвузлів і даху. Є потреба у заміні ліжок, шаф, обладнання для кухні, спортивного інвентарю, оргтехніці та у спецпрограмі для навчання “Живий звук”.

Також 92 дітей зі схожими вадами навчаються і у Хустській спеціальній школі І-ІІІ ступенів. Про це у ході зустрічі з головою облради повідомила директор школи Жанна Микитюк. Хустський спецзаклад значно більший за Ужгородський і має площу 4 тис квадратних метрів. Історичній будівлі гуртожитку понад 100 років. Саме тут 21 січня далекого 1919 року відбувся Всенародний Конгрес, який проголосив злуку Закарпаття з Соборною Україною.

Реагуючи на військовий стан, у школі облаштоване бомбосховище на 200 чоловік. Оновлено харчоблок, який обладнаний за кошти міжнародних партнерів та спонсорів а також обмебльовано спальний комплекс.

У закладі діє дошкільна група. Окремо функціонують класи зі зниженим слухом та класи для нечуючих. Є гуртожиток на 102 місяця, де зараз проживає 63-є дітей. Вихованцями 12 класів спецшколи є діти з 25 територіальних громад. Найбільше — з Рахівського, Хустського Міжгірського й Тячівського районів. Їх навчає 51 педагогічний працівник.

Минулого року школа мала бюджет у 22 мільйони, з них 10,4 млн — держсубвенція. Планується ремонт покрівлі окремих корпусів спецшколи, ремонт стін, реставрація дверей, заміна вікон та ремонт спортивного майданчика зі штучним покриттям. А також — закупівля слухових апаратів. Вартість одного такого коштує від 16 тис грн.

У ході бесіди з директорами спецшкіл голова облради запропонував їм підшукати партнерів у Польщі, Словаччині, Румунії й Угорщині аби укласти угоди про співпрацю з перспективою участі у грантових проектах для покращення матеріально-технічної бази закладів. Особливу увагу попросив звернути на програму Україна-Польща, бюджет якої сягає понад 200 мільйонів євро. Також домовлено оптимізувати витратну частину та розшифрувати певні витрати закладів.

У нараді також взяли участь Заступник голови облради Андріана Сушко, керуюча справами облради Мирослава Ливч та директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець, повідомляє Закарпатська обласна рада.

ЗакарпатПост