В Ужгороді запрацював центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства

Денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі в Ужгороді, який створено за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні і агенції УВКБ ООН, працює в оновленому приміщенні на вул. Генерала Свободи, 9.

Передплатіть газету ПОРАДИ на своїй пошті ❤️ індекс 91145 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Приміщення, повністю обладнане всім необхідним для проведення індивідуальної та групової психосоціальної роботи відповідно до сучасних вимог, сьогодні продемонстрували і журналістам.

Dennyj Centr Uzhhorod є ключовим елементом місцевої системи запобігання і протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству. Це безпечне і доступне місце, де постраждалим нададуть комплекс соціально-психологічної допомоги, первинну юридичну допомогу та інформаційні послуги. За необхідності постраждалим можуть надати тимчасовий прихисток на 10 днів у кризовій кімнаті, яка працює у структурі Центру.

Простір облаштували за сприяння Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН – UNHCR) та Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA): провели ремонт та роботи з утеплення приміщення, а також придбали обладнання для проведення індивідуальної і групової психосоціальної роботи

Денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою в Ужгороді передбачає роботу чотирьох соціальних працівників, психолога та фахівця із соціальної роботи. На базі центру, до речі, уперше на Закарпатті, відкрили і кімнату, дружню до опитування дітей – у ній за методикою «зеленої кімнати» проводитимуть опитування дітей, які стали свідками домашнього насильства.

Наприклад, коли треба опитати постраждалу від насильства дитину, то зробити це без додаткової травматизації можна в «зеленій кімнаті», де працює психолог, а слідчий, який знаходиться у приміщенні поруч, за допомогою засобів зв’язку переказує йому потрібне питання, спостерігає за поведінкою та реакціями постраждалої особи. До роботи можуть бути залучені і представники служб у справах дітей.

Що важливо, у «зеленій кімнаті» встановлено обладнання, яке записує розмову дитини і психолога. Цей відеозапис, який зроблено в умовах такої кімнати, можна використовувати в суді без повторного допиту дитини, щоб уникнути психічних травм і стресу.

Старша координаторка в Ужгороді проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства, Фонду ООН у галузі народонаселення» Людмила Акімова наголосила на важливості такого простору, зокрема «зеленої кімнати» – для уникнення додаткового травмування дітей, серед яких постраждалих від домашнього насильства є, на жаль, дуже багато.

Про роботу над втіленням проєкту розповіла і виконавча директорка ГО «Неємія», імплементаційна партнерка УВКБ ООН та Фонду ООН у галузі народонаселення Тетяна Мачабелі.

Також у відкритті денного центру взяли участь заступник міського голови, який курує соціальний напрямок, Вадим Борець, директор Ужгородського міського центру соціальних служб департаменту соцполітики міської ради Іван Фленько, голова Польового офісу Агентства ООН у справах біженців Ракель Трабазо, головний польовий координатор Агентства ООН у справах біженців (центральний офіс) П’єр Камара, польова радниця УВКБ ООН Віра Шелест.

Якщо ви зіткнулися з домашнім насильством (фізичним, сексуальним, психологічним чи економічним), зверніться за адресою центру: Ужгород, вул. Генерала Свободи, 9, приміщення №3, 3 поверх. Або ж можна зателефонувати – 067 557 44 53 (із 8:00 до 17:00 щодня, крім вихідних), повідомила Ужгородська міська рада.

ЗакарпатПост