У 6 років він пережив окупацію, і важив усього 15 кілограмів

Максимкові – лише шість, та йому доводиться боротися зі страшною недугою – пухлиною грудної порожнини, яка розповсюдилася по всьому організму дитини. Лікарі рятують хлопчика з важкою формою раку, який пережив окупацію.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266

Усе почалося два роки тому, коли хлопчик поскаржився на біль у животі та почав блювати. Рідні Максима відразу звернулися по допомогу до лікарів у Новій Каховці та Херсоні. Місяці обстежень – і в дитини діагностували нейробластому середостіння. Така пухлина – одна з найпоширеніших і найагресивніших серед тих, які трапляються в дітей віком до 5 років, повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Тривале лікування, кілька курсів хіміотерапії, а далі – окупація. Стара Каховка, де мешкає сім’я, та Херсон, де лікувався хлопчик, окупували ворожі війська. Боротися з хворобою стало ще важче, бо на шляху дитини до одужання стали постійні обстріли, відсутність електроенергії та брак ліків. На той момент Максим отримував суху хіміотерапію.

Раптово дитині погіршало. В умовах окупації забезпечити належне лікування  хлопчику було майже неможливо. Тому лікарі вирішують транспортувати Максима до Львова – до Лікарні Святого Миколая.

До нашого медичного закладу хлопчика привезли каретою швидкої допомоги місяць тому, коли той був у дуже важкому стані та важив лише 15 кілограмів. Максим був повністю паралізований нижче грудної клітки. Крім того, в нього розвинулася двобічна пневмонія та почалася кровотеча. Метастази поширилися по всьому організму дитини: вони – в голові, в кістках. Уразили й кістковий мозок.

Вже за кілька днів наші спеціалісти з відділення анестезіології та інтенсивної терапії й відділення онкології, гематології та імунології стабілізували стан хлопчика. Вони переливали дитині необхідні препарати крові та давали протигрибкові антибіотики, аби вилікувати пневмонію.

Максимко отримав 2 курси хіміотерапії, попереду – ще 4. А пізніше – трансплантація кісткового мозку, бо це – єдиний шанс хлопчика на життя. Дитина вже набрала вагу, почала відчувати ноги та рухати ними.

Дякуємо завідувачу відділення онкології, гематології та імунології Адиров Михайло та всім нашим спеціалістам, які роблять усе можливе, щоб хлопчик поборов хворобу.

Щорічно в Україні онкозахворювання виявляють в 1 тисячі діток. Чарівної пігулки, яка могла б попередити ці хвороби, на жаль, не існує. Саме тому важливо вчасно обстежувати діток у спеціалістів.

Бажаєте потрапити на консультацію до дитячих онкогематологів? Телефонуйте: 0 800 333 003

Закарпатпост