Близько 70 вимушених переселенців за день годують обідами волонтери благодійного фонду “Карітас” в Ужгороді

Близько 70-ти вимушених переселенців за день годують обідами волонтери благодійного фонду “Карітас” в Ужгороді.

Передплатіть газету ПОРАДИ на своїй пошті ❤️ індекс 91145 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Про це Суспільному розповів менеджер з комунікації Віталій Дячук. За його словами, обідати охочі можутьв приміщенні пекарні-кав’ярні, а також їжу можна взяти з собою.

В пекарні-кав’ярні благодійного фонду “Карітас” Мукачівської греко-католицької єпархії вимушеним переселенцям безкоштовно дають обід. Поїсти сюди прийшла Людмила Сівер з Харкова. “Я ходжу їсти з сином. У мене син астматик і він не може швидко знайти роботу. Невістка працює в аптеці. Також приїхали її батьки. Тому нас багато, а працює тільки вона. Я сиджу весь день з маленьким онуком, поки невістка на роботі. Тому (працівники) ідуть на поступки, я отримую обіди за два дні, буває. Тому у нас такий великий пакунок, тому що я приїжджаю та отримую на нас трьох за два дні. Тут дуже смачна картопля, якась тушкована, це якась закарпатська страва, у нас у Харкові такого немає”, — розповіла жінка.

Близько 15 000 порцій обідів переселенцям видали волонтери БФ «Карітас» за 10 місяців

Фото: Суспільне Ужгород

Вимушений переселенець з Краматорська Донецької області Володимир Гончаров прийшов за обідами вперше. “Стояв у черзі, зателефонували: “Приходьте за допомогою, за обідами”. Заповнюю документи, щоб по цим документам давали продуктовий на кожного члена сім’ї”, — каже чоловік.

Близько 15 000 порцій обідів переселенцям видали волонтери БФ «Карітас» за 10 місяців

Фото: Суспільне Ужгород

Переселенців, котрі приходять за обідами до благодійного фонду, реєструє волонтерка Марина Марголич. “Від травня до тепер (23 лютого 2023 року) видано близько 15-ти тисяч порцій та обслужено близько 700 осіб. Найбільше наші переселенці полюбляють пюре, а діти, звичайно, сосиски. Кожного дня ми готуємо різні страви. Це крупи різні: рис, гречка. Також макарони, плов. Різні овочеві рагу овочеві, м’ясні. Переважно завжди є м’ясо, також даємо смачні напої. Звичайно, салатики різні. Одного дня може бути з морквою, буряком, або з капустою”, — говорить волонтерка.

Близько 15 000 порцій обідів переселенцям видали волонтери БФ «Карітас» за 10 місяців

Фото: Суспільне Ужгород

У день обіди отримують близько 70-ти людей. Розповів менеджер з комунікації благодійного фонду “Карітас-Україна” Віталій Дячук. “Наші намети стояли на кордонах, де ми підтримували людей їжею і якимось першочерговими засобами. Уже в травні доєдналися до масштабної програми “Карітас-Україна”, яка називається “Екстрене реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій”. Ми змогли надавати цю підтримку, у тому числі, й вимушено переміщеним особам, у великих обсягах. Це були і видача продуктових наборів, що триває і зараз, і видача індивідуальної та сімейної гігієни, у тому числі і гаряче харчування. Ми зараз знаходимося у просторі “Карітас Хаб”. Саме ось тут ті, хто вимушено переїхав до Ужгорода в свій час, мають змогу отримати гарячі обіди протягом 14-ти днів для себе та своїх сімей”, — ділиться чоловік.

За словами Віталія Дячука, прийти пообідати до хабу благодійного фонду переселенці можуть щодня у будні з 13-14 години.

ЗакарпатПост