Хто в гірських районах Закарпаття може отримати надбавку до пенсії?

Відповіді на запитання мешканців Закарпаття щодо пенсійного забезпечення надають фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Передплатіть газету ПОРАДИ на своїй пошті ❤️ індекс 91145 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Чи можу я претендувати на 20-відсоткову надбавку до пенсії, якщо проживаю у Тячівському районі? Василина Д.

Відповідає перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Наталія КІШ:

Право на 20-відсоткову надбавку до основного розміру пенсії мають особи, які згідно із Законом України «Про статус гірських населених пунктів» проживають у населеному пункті із таким статусом і отримали відповідне посвідчення.

Вичерпний перелік населених пунктів, яким надано статус гірських, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.1995 року №647 (останню редакцію документу – постанову КМУ №364 – було затверджено 14.04.2021 р.). Наразі в  Закарпатській області під статус «гірських» підпадає 214 сіл, селищ та міст. Серед них  – 43 у Мукачівському районі, по 28 – у Рахівському і Тячівському, 35 – в Ужгородському і 80 – в Хустському.

Критерії отримання статусу жителя гірського населеного пункту врегульовано ст. 5 вищеназваного Закону – це особи, які постійно проживають, постійно працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у населеному пункті, який має статус «гірського». 

Таким чином, пані Василино, якщо Вам підтверджено статус особи, яка проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту, то Ви можете звертатися за перерахунком до органів Пенсійного фонду. До заяви обов’язково потрібно додати відповідне посвідчення.

Якщо не маєте посвідчення, але існують законні підстави для його отримання, то спочатку зверніться за цим документом до місцевого органу влади або центру надання адміністративних послуг.

ДЛЯ ДОВІДКИ. Із понад 254 тисяч пенсіонерів Закарпатської області 52,7 тисячі  проживають у населених пунктах із статусом гірських та отримують «гірські» надбавки до пенсії, повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Закарпатпост