214 закарпатців минулого року докупили страховий стаж

Згідно з ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійний вік і право на призначення пенсії за віком визначається у залежності від набутого особою відповідного страхового стажу.

Передплатіть газету ПОРАДИ ЗДОРОВ’Я на своїй пошті ❤️ індекс 89266 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

До страхового стажу, починаючи з 1 січня 2004 року, зараховуються періоди, за які було сплачено страхові внески, не менше мінімального розміру. Весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, прирівнюється до страхового, повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Так, щоб вийти на пенсію у 2023 році, потрібно мати:
60 років та не менше 30 років страхового стажу
63 роки та від 20 до 30 років страхового стажу
65 років та від 15 до 20 років страхового стажу

Якщо ж людині не вистачає стажу в якійсь певній кількості, то його можна докупити. Як це зробити та скільки це буде коштувати, розповіла Вікторія СЕМБЕР, начальник відділу забезпечення наповнення бюджету Фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

  • Страховий стаж, якого бракує, можна докупити шляхом укладання відповідного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування. Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 р. №2464 передбачена можливість сплати страхових внесків за період з 1 січня 2004 року. Зазначу, що минулого року 214 закарпатців докупили собі страховий стаж.

Для укладання відповідного договору слід звернутися до податкового органу за місцем проживання. З необхідних документів (оригінали) – заява, документ, що посвідчує особу, трудова книжка (за наявності), довідка ОК-5 (виписка з системи персоніфікованого обліку). Члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.

Договір про добровільну участь буває двох видів:

договір про добровільну участь із щомісячною сплатою ЄСВ – це страхування на майбутні періоди. Укладаючи такий договір, особа бере на себе зобов’язання щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розмір щомісячного платежу обумовлюється в договорі й визначається особою самостійно, однак він не повинен бути меншим від мінімального розміру ЄСВ. Його розмір з 1 січня 2023 р. – 1474 грн (відповідно до законодавства, це 22% від мінімальної зарплати). Даний вид договору укладається не менше, ніж на рік. Сплата ЄСВ здійснюється щомісяця до 20 числа.

договір про одноразову сплату ЄСВ –це страхування за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (починаючи з 1 січня 2004 року).Оплата за цим договором здійснюється однією сумою за весь період, за який купується стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору. Зауважу, що за кожен місяць попереднього періоду ЄСВ стягується у подвійному розмірі. Тобто, щоб у 2023 році докупити місяць стажу за попередній період, доведеться сплатити 2948 гривень.

До речі, 4 грудня 2022 р. набув чинності закон (№ 2734-IX) про спрощення механізму участі в загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні. Відповідно до документу особи, які досягли 16-річного віку та не є пенсіонерами, отримали право додатково добровільно сплачувати страхові внески на пенсійне страхування. Відповідний договір можна укладати в електронній формі через портал «Дія», використовуючи мобільний додаток «Дія» або вебпортал електронних послуг ПФУ. Наразі проходить тестування даного закону.

Нагадаємо, що перевіряти дані про страховий стаж можна дистанційно, через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/). Зайти на вебпортал можна за допомогою логіна і пароля, або за допомогою власного цифрового підпису. В особистому кабінеті у вкладці «Мій страховий стаж» можна знайти інформацію про загальний трудовий стаж (починаючи з 2004 року), а також про кількість днів роботи по всіх роках та місяцях роботи особи, за які страхувальник сплатив страхові внески.

Закарпатпост